Україна і РФ домовились щодо транзиту газу / фото segodnya.ua

Представники НАК «Нафтогаз України» і «Газпрому» проведуть зустріч для остаточного узгодження умов нового договору на транзит російського газу через Україну з 1 січня 2020 року.

Про це на своїй сторінці у Facebook написав виконавчий директор «Нафтогазу» Юрій Вітренко.

Читайте такожСума в платіжці за тепло повинна знизитися на 30% - Гончарук

Відео дня

«26 грудня команди «Нафтогазу» і «Газпрому» зустрінуться, щоб остаточно узгодити умови договорів. Кожна сторона має свої проекти договорів, а ось підписати потрібно тільки один комплект», - написав він.

За його словами, 26 грудня сторони працюватимуть над спільним варіантом нового транзитного договору.

«Ще раз підкреслю, що спільний варіант не означає, що передбачаються суцільні поступки з нашого боку. Ми в жодному разі не дамо поступитися національними інтересами України. Сподіваємося, що нам вдасться узгодити умови договорів і завершити цей процес вже в п'ятницю, 27 грудня. Але якщо буде така необхідність, робота триватиме і на вихідних», - пояснив топ-менеджер НАК.

Як повідомляв УНІАН, за підсумками тристоронніх переговорів у форматі Україна - ЄС - Росія в Мінську 20 грудня міністр енергетики та захисту навколишнього середовища Олексій Оржель заявив, що сторони підписали протокол, який передбачає виконання сторонами низки домовленостей. Зокрема, новий контракт на транзит російського газу в Європу через територію України буде укладено строком на п'ять років з можливістю пролонгації на десять років.

«Нафтогаз України» отримає від російського «Газпрому» близько 2,9 млрд дол. грошової компенсації за рішенням Стокгольмського арбітражу вже до кінця року за умови виконання досягнутих під час переговорів домовленостей.

Україна і «Газпром» укладуть мирову угоду, що передбачає відмову від вимог стягнути з російського газового монополіста 172 млрд грн відповідно до рішень Антимонопольного комітету і Господарського суду міста Києва, ухвалених у 2016 році.