Ілюстрація REUTERS

Україна протягом 5 років отримає близько 15 мільярдів доларів за транзит російського газу.

Читайте також"Дуже великий ризик": у "Нафтогазі" допустили невиконання Росією обіцянок щодо транзиту газу

Про це міністр енергетики та захисту навколишнього середовища Олексій Оржель написав у своїй колонці для українських ЗМІ.

Відео дня

"Орієнтовний дохід, з яким Україна вийшла з цієї зустрічі (переговори між Україною і Росією щодо транзиту газу - УНІАН), це понад 3 мільярди доларів арбітражу + орієнтовно 3 мільярди доларів за транзит в рік протягом 5 років. Отже, у п'ятирічній перспективі ми отримаємо близько 18 мільярдів доларів, з них 3 мільярди - живими грошима - вже до нового року. І це - без кабальних умов щодо придбання російського газу", - написав Оржель.

Як повідомляв УНІАН, за підсумками переговорів 20 грудня Росія та Україна підписали протокол домовленостей про продовження транзиту газу через Україну і врегулювання взаємних вимог.

Виконавчий директор НАК "Нафтогаз" Юрій Вітренко назвав новий газовий контракт з російським "Газпромом" "складним для всіх сторін компромісом".

Домовленості передбачають підписання контракту на 5 років з можливістю пролонгації ще на 10 років, мінімальний обсяг 65 мільярдів кубометрів газу в перший рік і 40 мільярдів кубометрів - в наступні 4 роки, відгук майбутніх судових позовів "Нафтогазу" і "Газпрому", згоду російського газового монополіста виплатити Україні грошима до Нового року понад 2,9 мільярда доларів за рішенням Стокгольмського арбітражу.

Всі необхідні документи мають бути підписані до кінця поточного року.