фото УНІАН

Сполучені Штати Америки вітають підписання пакету угод про транзит російського газу в Євросоюз через українську газотранспортну систему. А також високо оцінюють зусилля, докладені для підписання контрактів та отримання від Газпрому 2,9 мільярда доларів за рішенням Стокгольмського арбітражу.

Читайте такожКоболєв підрахував, скільки газу Росія прокачає через Україну наступного року

Про це повідомляє ZN.ua з посиланням на сторінку Facebook посольства США в Україні.

Відео дня

"Вітаємо Україну з укладенням контракту з Росією щодо транзиту газу і отриманням 2,9 мільярда доларів за Стокгольмського арбітражу. Це значні досягнення", - йдеться в заяві посольства США в Україні, поширеній у вівторок, 31 грудня.

Як повідомлялося, 30 грудня НАК "Нафтогаз України" і російський "Газпром" підписали договори про транзит газу та врегулювання взаємних претензій.

Термін дії транзитного контракту – п'ять років з можливістю його продовження ще на 10 років на аналогічних умовах. Російський "Газпром" зобов'язався забезпечити мінімальне завантаження української ГТС в обсязі 65 мільярдів кубометрів газу в 2020 році, і "проганяти" через неї не менше 40 мільярдів кубометрів у наступні чотири роки.

Складнощі у реалізації контракту можуть виникнути через те, що учасником контракту знову є "Нафтогаз". І НАК буде змушений щодня закладати потужності на транспортування газу, а оператор ГТС робити підтвердження – на цю процедуру в України буде не більше 15 хвилин.

30 грудня сторони підписали мирову угоду, згідно з якою "Нафтогаз" відмовився від судових претензій до "Газпрому" за штрафу в 7,4 мільярда доларів, виписаним російському монополісту Антимонопольним комітетом України, а також погодився відкликати новий позов до "Газпрому" на 12,25 мільярда доларів. У свою чергу, "Газпром" передав "Нафтогазу" 2,9 мільярда доларів за рішенням Стокгольмського арбітражу.