Ілюстрація REUTERS

Україна за п’ять років отримає від транзиту російського газу мінімум 7,2 млрд дол.

Читайте такожУ Німеччині прокоментували підписання контракту між Україною і РФ на транзит російського газу до ЄС

Як передає кореспондент УНІАН, про це під час брифінгу повідомив голова правління НАК «Нафтогаз України» Андрій Коболєв, коментуючи укладення з РФ нового контракту про транзит газу.

Відео дня

“Сума у 7,2 млрд доларів, можна сказати, певною мірою прогарантована російською стороною як дохід, який українська сторона отримає протягом наступних п’ятьох років. Ця сума може бути і більшою, на що ми і сподіваємось, оскільки в контракті закладено мінімальні обсяги, які бачить “Газпром”, - сказав він.

За словами Коболєва, ця сума, згідно з контрактом, не може бути меншою.

“Гарантована цифра може вирости, але не буде меншою... З точки зору газового світу - це досить пристойно”, - додав він.

Також Коболєв зазначив, що додаткові обсяги газу через українську газотранспортну систему транспортуватимуться за вищими ставками. При цьому "Газпром" повинен буде бронювати додаткові обсяги за європейськими правилами на денній, квартальній або річній основі.

Як повідомляв УНІАН, 30 грудня Україна і Росія підписали новий контракт на транзит газу до Європи строком на п'ять років, згідно з яким «Газпром» має прокачати через Україну мінімальний обсяг газу у 65 млрд куб. у перший рік і по 40 млрд куб - у наступні 4 роки.

Раніше сьогодні Коболєв зазначив, що, згідно з новим контрактом, тариф на гарантовані обсяги транзиту газу не підвищиться, однак відмовився вказати сам тариф, пославшись на конфіденційність цієї інформації.