Газ може подешевшати / фото УНІАН

В Україні незабаром можуть знизитися ціни на газ. Про таку можливість повідомив міністр енергетики та захисту довкілля Олексій Оржель.

Про це йдеться у дописі на сторінці Оржеля у Facebook.

Він нагадав, що російський "Газпром" заплатив вдвічі більше, ніж фактично прокачав газу.

Відео дня

"Це стало можливо через фіксацію мінімальних об’ємів прокачки газу у транзитному договорі. Щодня "Газпром" повинен прокачувати не менше 178 млн куб. м. А фактично до 22 січня було прокачано лише 47% від оплачених об’ємів", - пояснив міністр.

У зв'язку з цим він анонсував хороші новини в питанні цін на газ.

Читайте такожКоболєв розповів, коли може піти у відставку: "контракт закінчується в кінці березня"

"Підписання договору дозволило стабілізувати ситуацію на ринку, а відповідно є всі позитивні фактори для зменшення цін. І сьогодні на Кабміні прийняли відповідні рішення. Усі деталі чекайте у понеділок", - написав Оржель.

Як повідомляв УНІАН, 30 грудня Україна і Росія підписали новий контракт на транзит газу до Європи терміном на п'ять років з можливістю пролонгації на десять років.

Документом передбачено, що "Газпром" має прокачати через Україну мінімальний обсяг газу в 65 мільярдів кубометрів в перший рік й 40 мільярдів кубометрів - в наступні 4 роки.

У "Нафтогазі" зазначили, що Україна вперше в історії підписала із Росією контракт на транзит газу європейським принципом "качай або плати".