Ілюстрація REUTERS

З 24 січня 19 з 37 підприємств-боржників сплатили необхідний мінімальний платіж за спожитий газ й уникли ризику відключення від газопостачання, повідомила прес-служба Національної акціонерної компанії "Нафтогаз України".

Читайте такожДТЕК знеструмить дві держшахти на Донеччині через борги

Повідомляється, що 18 виробників тепла досі перебувають в зоні ризику, оскільки не виконують вимоги за розрахунками для отримання газу в рамках механізму спеціальних зобов'язань (ПСО).

Відео дня

У компанії зазначають, що неналежні розрахунки таких підприємств за газ створюють загрозу для теплопостачання споживачів в 18 населених пунктах в опалювальний період. Компанія письмово повідомила ці підприємства про необхідність проведення термінових розрахунків щоб уникнути припинення газопостачання з 1 лютого 2020 року.

Наголошується, що "Нафтогаз" не має права постачати природний газ тепловикам, які неналежним чином виконують графік розрахунків.

За оперативними даними, станом на 29 січня, таким підприємствам теплоенергетики для продовження отримання газу з 1 лютого в рамках ПСО необхідно сплатити понад 406 мільйонів гривень (з урахуванням вартості газу, спожитого в грудні 2019 року). У компанії нагадали, що згідно з умовами укладених договорів постачання природного газу остаточний розрахунок за газ, спожитий у грудні 2019 року, потрібно було здійснити до 25 січня 2020 року.

Щоб уникнути відключення газопостачання з 1 лютого підприємствам-боржникам необхідно сьогодні, 30 січня, провести необхідні розрахунки з "Нафтогазом".

Довідка УНІАН. НАК "Нафтогаз України" – найбільша державна вертикально інтегрована нафтогазова компанія України, підприємства якої видобувають близько 90% газу і нафти в країні. НАК займається розробкою родовищ, видобутком нафти і газу, їх транспортуванням, а також реалізацією нафтопродуктів через власну мережу АЗС.