Україна без збитків для себе може допомогти «Газпрому» в забезпеченні Європи необхідним обсягом газу шляхом використання для власних потреб газу із підземних газосховищ.

Відео дня
Як передає кореспондент УНІАН, про це сьогодні на брифінгу заявив прем`єр-міністр України Микола АЗАРОВ.

Він повідомив, що Україна відразу ж після виникнення проблем із забезпеченням газом Європи запропонувала «Газпрому» свою допомогу.

«Коли Росія скоротила подачу газу на Європу й офіційні представники «Газпрому» це визнали, ми їм запропонували – будь ласка, звертайтеся до нас – складемо договір. Допоможемо. Якщо ви вважаєте це необхідним», - сказав М.АЗАРОВ.

Він зазначив, що відбір газу з ПСГ для внутрішнього споживання не може негативно позначитися на забезпеченні України газом у перспективі.

«Це ніяк не може негативно позначитися, тому що для цього ми влітку й закачували газ у газосховища, щоб взимку з них відбирати», - сказав М.АЗАРОВ.

Нагадаємо, раніше ряд європейських країн заявили, що недоотримують обумовлені контрактами обсяги російського газу.

Заступник голови правління "Газпрому" Олександр МЕДВЕДЄВ у четвер, 2 лютого, сказав, що у зв`язку із суворою зимою компанія, навпаки, максимально наростила поставки до Європи - їх добовий обсяг відповідає 180 мільярдам кубометрів газу. О.МЕДВЕДЄВ висловив подив із приводу повідомлень про нібито значні скороченнях поставок російського газу до Європи. Проте прес-секретар Єврокомісії Марлене ХОЛЬЦНЕР у п`ятницю, 3 лютого, заявила, що Росія скоротила поставки газу в дев`ять європейських країн.

4 лютого заступник голови правління холдингу "Газпром" Андрій КРУГЛОВ заявив, що Росія на декілька днів знизила поставки газу до Західної Європи, в обсязі до 10%, але потім обсяги газу, що поставляється, повернулися до показників, передбачених контрактом.

Він також зазначив, що "Газпром" не зможе поставити європейським споживачам додаткові обсяги газу, які вони просили.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ "Газпром" на декілька днів знижував поставки газу до Європи на 10% - заступник голови правління