Ціна на газ може вирости / фото УНІАН

Ціна на природний газ вже в липні може зрости на 40%, вважає експерт з енергетичних питань Валентин Землянський.

«Нафтогаз опублікував сьогодні ціни на газ на наступний місяць для промислових споживачів, які не підпадають під дію положення про ПСО. На липень ціна газу на умовах попередньої оплати становить 3570 гривень за тисячу кубометрів, а на умовах післяплати 4150 гривень», - уточнює експерт.

За його словами, оскільки з 1 липня уряд зібрався скасовувати дію ПСО для населення і вводити ринкові ціни, це означає, що ціна для населення буде підтягуватися до опублікованого Нафтогазом індикативу.

Відео дня
false
false

«З 1 липня уряд запланував відкриття ринку газу і скасування для населення спецзобов'язань постачання газу за пільговими цінами. Це означає, що населення перестане бути пільговою категорією і має купувати газ за ринковими цінами», - нагадує Валентин Землянський.

Читайте такожВ Україні зростуть ціни на газ для промисловості

Експерт нагадує, що з початку року ціна газу падала і низький рівень цін на газ був однією з передумов відкриття ринку газу та впровадження ринкових цін для населення і виробників теплової енергії. Експерти очікували, що ціна і далі продовжить знижуватися аж до кінця року на тлі пандемії COVID-19, спаду промислового виробництва і в цілому рівня споживання енергоресурсів.

«З боку Нафтогазу ми бачимо цінові маніпуляції на тлі слабкої активності вони роздувають ціни на газ з липня майже на 40% для не ПСО споживачів. Це відбувається в розріз з ринковими тенденціями», - вважає експерт.

Нагадуємо, за інформацією на сайті Нафтогазу, ціна природного газу для населення в червні становить 2 570 грн за тисячу кубометрів.