20 травня в Україні перестав діяти механізм покладання спеціальних зобов'язань на постачання природного газу для підприємств теплокомуненерго / фото УНІАН, Володимир Гонтар

Цього року опалювальний сезон для багатьох українців розпочнеться з підвищення тарифів на тепло і гарячу воду.

Такий прогноз озвучила експерт у сфері ЖКГ Христина Ненно, йдеться в сюжеті ТСН.uа.

Читайте такожУряд доплатити тепловикам за населення

Відео дня

На думку експерта, зростання тарифів неминуче, оскільки держава фактично залишила без пільг підприємства, що виробляють тепло.

За словами експерта, тепловикам доводиться купувати газ за ринковою ціною, а це автоматично збільшує тариф для населення.

"Чернівці вже остаточно прийняли подорожчання на 70%. Одеса взагалі під великим питанням, чи буде у них опалювальний сезон. У Києві остаточно для населення ще не підвищується, але очікується з 2100 до 2400 гривень за одну гігакалорію", — говорить експерт.

Як йдеться в сюжеті, в інших регіонах прогнозують зростання вартості гарячої води та опалення на третину. Проекти рішень міські ради вже вивісили на офіційних сторінках, а остаточне рішення мають ухвалити до початку опалювального сезону.

"Найбільше подорожчання опалення відчують мешканці будинків, де частково встановлені прилади обліку або вони відсутні взагалі", — пояснила Ненно.

Режим спецзобов'язань:

20 травня в Україні перестав діяти механізм покладання спеціальних зобов'язань на постачання природного газу для підприємств теплокомуненерго. В результаті "Нафтогаз" змінив умови та ціну закупівлі газу, скасувавши механізм післяопераційної оплати.

Прогноз:

  • Раніше міський голова Києва Віталій Кличко заявив, що 120 міст України, в яких проживають 5 млн осіб, можуть залишитися без гарячої води, оскільки теплокомуненерго не в змозі платити ринкову ціну за газ.
  • З 20 травня 2021 року припинило роботу зобов'язання НАК "Нафтогаз" постачати підприємствам теплопостачання природний газ за фіксованою ціною і без передоплати.
  • 21 травня 2021 року у президента України Володимира Зеленського розповіли, яким буде наступний опалювальний сезон.
  • На початку червня прем'єр-міністр України Денис Шмигаль заявив про те, що Україна в рамках підготовки до опалювального сезону накопичила 16 млрд кубометрів газу в підземних сховищах, а також 1,4 млн тонн вугілля.
  • У Міненерго до опалювального сезону 2021-2022 року планують накопичити в підземних газосховищах 19-20 млрд кубометрів газу.

Підготовка до опалювального сезону:

  • Раніше заступник голови КМДА Петро Пантелєєв запропонував, щоб для проходження опалювального сезону, газ українського видобутку став соціальним і продавався для потреб теплокомуненерго за ціною 4 тис. грн за тисячу куб. м., оскільки ринкова вартість газу не закладена в тарифах підприємств.
  • 14 червня 2021 року радник міністра енергетики Лана Зеркаль заявила про те, що якщо Росія вирішить перервати транзит газу через Україну, він значно подорожчає для вітчизняних споживачів.
  • 6 липня 2021 року "Київтеплоенерго" анонсувало підвищення тарифів на тепло і гарячу воду через зростання цін на газ.