Удари по російським НПЗ обвалять ціни на нафту / фото ua.depositphotos.com

Світові ціни на нафту будуть падати через українські удари по великим нафтопереробним підприємствам Росії, що вигідно для Сполучених Штатів Америки. Про це заявив директор Консалтингової групи "А-95" Сергій Куюн.

"Щодо наслідків світового ринку, яких начебто побоюються Штати. Якщо ми скорочуємо виробництво російських нафтопродуктів і відповідно експорт, то у росіян залишається багато непереробленої нафти. Тому вони будуть змушені збільшувати експорт цієї сировини, будуть тиснути на ринок і відповідно ціна на нафту буде падати. І від цього Штати, як дуже велика країна споживач, буде однозначно вигравати", – сказав в ефірі телемарафону експерт.

За його словами, Сполучені Штати Америки є найбільшим споживачем бензину. Але Росія майже не експортує бензин, оскільки в Росії дуже велике внутрішнє споживання. Відповідно Штатам не варто боятися збільшення цін на бензин. 

Відео дня

"Основна експортна позиція росіян це дизель. По дизелю дійсно може бути вплив. Але знову таки оцінити його дуже важко, тому що ринок дуже великий. Ми бачимо, що дуже багато продукту та сировини сьогодні на ринку. Так, можуть бути якійсь нетрагічні сплески, які будуть просто стимулювати інших виробників та експортерів давати більше продукту на ринок. Я впевнений, що цей дефіцит пропозиції буде тимчасовим та швидко ліквідований", –  вважає експерт.

Куюн також підкреслив, що ефект від атак по російських НПЗ буде спостерігатися по зменшенню саме експортних відвантажень Росії, що дуже добре, оскілки це основний канал валютної виручки РФ. Таким чином у Кремля буде менше грошей для того, щоб фінансувати війну проти України.

"Чи була та заява США, чи її не було. Треба дивитись, що стало першоджерелом цієї стурбованості. І я впевнений, що це саме росіяни, які через свої канали, агентів чи просто корисних ідіотів поширюють цю інформацію, що ще раз говорить про те, що ці удари є дуже ефективними", – повідомив Куюн.

Удари по російських нафтозаводах

У березні повідомлялося про серію успішних атак на російські об'єкти нафтогазової галузі, які спричиняли проблеми у росіян. Через це російський уряд вже запровадив заборону експорту бензину до інших країн на півроку. 

22 березня стало відомо, що Сполучені Штати закликали Україну припинити удари по російських НПЗ через побоювання щодо зростання цін на нафту.

Раніше УНІАН писав, що в Росії скоротили виробництво бензину, а нафтові компанії почали розпродувати накопичені запаси після масованих атак безпілотників на НПЗ.

Вас також можуть зацікавити новини: