Обсяги експорту дизпального РФ минулого тижня виріс на 50% / фото УНІАН

Обсяги надходжень російських газойлів і дизельного пального у порти інших країн за тиждень 22-28 січня зросли на 50% відносно попереднього тижня і становили 973 тис. тонн, повідомляють у Консалтинговій групі "А-95" із посиланням на власне дослідження.

Так, найбільші обсяги було відправлено з портів "Приморськ", "Новоросійськ" і "Туапсе", на які припало 79% експорту.

Найбільшими за обсягами країнами, куди 22-28 січня надходили російські газойлі й дизпальне, були Бразилія, Туреччина, Сенегал і Туніс. На них припадає 75% постачань. Сенегал і Туніс отримали з російських портів 86,5 тисяч та 78 тисяч тонн дизпального та газойлю.

Відео дня

Минулого тижня російське паливо вперше дісталося берегів Венесуели. Танкер Sea Maverick 28 січня доставив 35 тис. тонн дизпального.

Крім цього, обсяги надходження російського дизпального й газойлю в турецькі порти зросли з 220 тис. тонн до 241 тис. тонн. Росія була єдиним постачальником дизпального й газойлю в Туреччину морським шляхом минулого тижня.

Найбільші обсяги надійшли на термінали у Мерсині (79 тис. тонн), Мармарі (57 тис. тонн) і Яримджі (37 тис. тонн). Також 9 тис. тонн дизпального прибуло на Tupras Izmit Refinery. 

Тим часом надходження російських дистилятів у бразильські порти минулого тижня зросли у 2,5 раза й становили 323 тис. тонн. Усі вантажі було відправлено з балтійських портів. 

Експорт російських нафтопродуктів

Аналітики вважають, що у війні Росії проти України відкрився новий фронт, який підкреслює вразливість експорту нафти із західних портів РФ. Регулярні атаки або більш "важкі" безпілотники можуть порушити роботу балтійських портів і призвести до скорочення обсягів експорту.

Крім того, стало відомо, що експорт російської нафти впав до двомісячного мінімуму через негоду та атаки українських безпілотників. 

Вас також можуть зацікавити новини: