Каховська ГЕС потребує повного відновлення / фото Укргідроенерго

Після війни Україна не обов'язково відновлюватиме зруйновану Каховську ГЕС. Доцільність цього залежатиме від виконання низки умов, заявив генеральний директор компанії "Укргідроенерго" Ігор Сирота в інтерв'ю Forbes.

За його словами, значення Каховської ГЕС як виробника електроенергії знаходиться на п'ятому місці серед основних причин, чому її потрібно відновлювати. Фактично важлива не стільки сама ГЕС, а Каховське водосховище, яке було створене її греблею.  

Тому у зв'язку з руйнуванням Каховської ГЕС перед Україною постали наступні питання:

Відео дня
  • Як покрити дефіцит води в Херсонській, Запорізькій та Дніпропетровській областях, які залежали від поставок з Каховського водосховища на 94%, 70% і 64% відповідно?
  • Як компенсувати втрату зрошувальної системи, що живилася з Каховського водосховища?
  • Як забезпечити водою Запорізьку АЕС, повноцінний запуск якої потребуватиме великої кількості води? 
  • Як забезпечити річкове судноплавство по Дніпру, де глибина на місці Каховського водосховища зараз впала з 16 до 2 метрів? 

"Якщо ми зможемо вирішити ці питання без відновлення Каховської ГЕС, тоді можна буде обговорювати, чи є доцільність будівництва гідроелектростанції. Однак зараз ГЕС - єдине рішення цих проблем", - заявив глава "Укргідроенерго". 

Ситуація з Каховською ГЕС і водосховищем - останні новини

Жителі міста Нікополь, який ще два місяці тому стояв на самому березі Каховського водосховища, зараз почали облаштовувати собі городи там, де раніше було дно водойми. У мережі з'явилися відео, що показують, що городи успішно зійшли і, мабуть, дадуть перший урожай вже зовсім скоро.

За словами прем'єр-міністра Дениса Шмигаля, Україна таки спробує відбудувати Каховську ГЕС. За його словами, проект розрахований на два роки. На першому етапі буде складено проект і проведена інша підготовча робота. Другий етап, що передбачає власне будівництво, розпочнеться після звільнення Херсонської області.

Вас також можуть зацікавити новини: