фото 5.ua

Концентрація на енергетичному ринку України є високою, та свідчить про низьку конкуренцію та загрозу монополізації. Про це йдеться у звіті НКРЕКП щодо функціонування ринку електричної енергії у третьому кварталі 2020 року, оприлюдненому на сайті відомства.

НКРЕКП підрахувало що Герфіндаля-Хіршмана на ринку електроенергії у двох торгових зонах (ОЕС та Бурштинський енергоострів) становив 2 388. Цей індекс дозволяє оцінити концентрацію певних суб’єктів господарювання на ринку та вимірюється від 0 до 10 000. Низьким рівнем (висока конкуренція) вважається показник від нуля до  тисячі, середній рівень концентрації – до 1 800. Все що більше свідчить про високий рівень концентрації ринку з низькою конкуренцією та загрозою монополізації.

Найбільшу  частку  на  ринку  за  обсягом  продажу електричної енергії в розрізі власників займали: група компаній державної власності, управління якими здійснює  Міненерго,  ‒  34%,  група  компаній  ДТЕК  ‒  25 %  та  група  компаній  державної  власності, управління якими здійснює КМУ – 23%.

Відео дня

При цьому ситуація у Бурштинському енергоострові ще більш загрозлива з точки зору конкуренції. Тут індекс Г-Ш за підрахунками НКРЕКП у третьому кварталі досяг пікового значення 8 855. Це завдяки монопольному становищу компанії Ріната Ахметова «ДТЕК Західенерго», яке мало 79% за обсягом відпуску енергії в цій торговій зоні. Калуська теплоцентраль мала 7%, ще кілька виробників «зеленої» енергії мали менше 2% кожен.

За даними НКРЕКП з середини 2019 року частка ДТЕК на ринку «зеленої» генерації залишалась найбільшою і коливалась від 19 до 36%. Далі з показниками менше десяти відсотків йдуть китайська група CNBM та інші компанії.

На роздрібному ринку постачання енергії непобутовим споживачам НКРЕКП також фіксувала середню та високу концентрацію, яка знижувалась тільки коли з різних причин падала частка ДТЕКу: