Ілюстрація REUTERS

Федеральне агентство по мережах Німеччини прийняв рішення вивести газопровід «Північний потік-1» з-під дії норм Газової директиви Європейського Союзу терміном на 20 років, тоді як «Північному потоку-2» було відмовлено в дозволі не дотримуватися норм Газової директиви ЄС.

Читайте такожСуд Євросоюзу відхилив позов "Північного потоку-2" про норми газової директиви

Про це повідомляє прес-служба швейцарської компанії Nord Stream AG, яка управляє обхідним російським газопроводом «Північний потік» і є дочірньою компанією «Газпрому».

Відео дня

Зазначається, що відповідну заявку було подано Nord Stream AG 19 грудня 2019 року після прийняття Закону Німеччина про енергетику (EnWG), який імплементує в німецьке законодавство поправки до Газової директиви ЄС. Ці поправки поширюють норми Третього енергопакету на ділянки морських газопроводів у межах територіальних вод держави-члена ЄС, де розташоване перше з'єднання газотранспортної системи з газопроводом з третьої країни.

«Згідно з рішенням, виведення з-під дії зазначених положень стосується ділянки газопроводу на території Німеччини, включаючи територіальне море, і діє спочатку упродовж 20 років, набуваючи чинності ретроспективно з дати прийняття змін до Закону про енергетику 12 грудня 2019 року», - сказано в повідомленні.

Водночас раніше Європарламент і Рада ЄС схвалили поправки до Газової директиви, яка почала діяти 23 травня 2019 року. Згідно з поправками, для існуючих на цю дату газопроводів країна Євросоюзу, на території якої розташований перший пункт з'єднання газопроводу з третьої країни з газотранспортною системою країни-члена ЄС, може самостійно вирішувати, чи виконувати ключові положення директиви. Такий дозвіл надається відповідними країнами на термін до 20 років. Відповідно, рішення німецького регулятора поширюється тільки на вже існуючий російський газопровід «Північний потік-1».

Але на новий газопровід «Північний потік-2» звільнення від норм європейського законодавства не поширюється, оскільки на травень 2019 року його не завершено.

15 травня Федеральне агентство по мережах відмовило компанії Nord Stream 2 AG у звільненні споруджуваного газопроводу «Північний потік-2» від дотримання норм Третього енергопакету ЄС.

Як повідомляв УНІАН, проектом "Північний потік-2" передбачено будівництво і роботу двох гілок газопроводу загальною потужністю 55 млрд кубометрів газу на рік від узбережжя Росії через Балтійське море до Німеччини. Новий трубопровід в обхід України планувалося завершити до кінця 2019 року поряд з вже існуючим «Північним потоком-1».

Але через санкції, які прийняла палата представників Конгресу США в законопроекті про американський оборонний бюджет, компанії, що займаються будівництвом газопроводу «Північний потік-2», не змогли його добудувати.

Засновником компанії Nord Stream 2 AG є російський "Газпром". Фінансування проекту здійснюють європейські компанії - французька Engie, австрійська OMV, британсько-нідерландська Shell, німецькі Uniper і Wintershall.

Довідка УНІАН. «Північний потік-1» (Nord Stream) проходить через акваторію Балтійського моря від бухти Портова (район Виборгу) до узбережжя Німеччини (район Грайфсвальда). Газопровід складається з двох ниток завдовжки 1224 км і загальною проектною продуктивністю 55 млрд куб. м газу на рік.

Газопровід почав поставки газу двома гілками в жовтні 2012 року, через 30 місяців після старту будівництва.