Незавершення газогону коштуватиме інвесторам 12 мільярдів євро / Ілюстрація REUTERS

Плани США запровадити нові екстериторіальні санкції щодо російського газопроводу «Північний потік-2» не відповідають правовим рамкам Німеччини.

З такою заявою у середу, 1 липня, виступила канцлерка ФРН Анґела Меркель. Про це пише Dw.com.

Читайте такожМеркель: є вагомі причини продовжувати конструктивний діалог з Росією

Відео дня

"Ми вважаємо, що вид екстериторіальних санкцій, які планують США, не відповідає нашим правовим уявленням і очікуванням. Потрібно визнати, що будівництво ускладнене, і ми все одно вважаємо, що правильно буде завершити цей проєкт. У цьому ключі ми діємо", - сказала Меркель.

Канцлерка також наголосила, що "Північний потік-2" є "економічним проєктом, що має політичну складову". "Тому Німеччина доклала дуже багато зусиль, щоб з Україною було укладено транзитний договір на найближчі роки і вона не була позбавлена  транзиту російського газу і транзитних мит", - зазначила вона.

Тим часом ексканцлер ФРН, голова комітету акціонерів проєктної компанії Nord Stream Ґергард Шредер зазначив, що незавершення будівництва газогону коштуватиме інвесторам 12 мільярдів євро.

"Тут йдеться про німецькі та європейські підприємства. Інвестиції в обсязі 12 мільярдів євро доведеться списати, якщо проєкт не може бути завершений", - заявив він, виступаючи в якості експерта на слуханнях в комітеті з питань економіки Бундестагу. Шредер також закликав запровадити у відповідь європейські санкції проти США, для чого, за його словами, уряд ФРН має чинити тиск на рівні ЄС.

Як повідомляв УНІАН, на початку червня сенатори США подали новий санкційний законопроект «Про уточнення Закону «Про захист європейської енергетичної безпеки». Розроблений представниками республіканської та демократичної партій, документ має унеможливити завершення будівництва газопроводу «Північний потік-2».

25 червня 2020 року Держсекретар США Майк Помпео закликав країни Європи більш серйозно ставитися до своєї безпеки, зокрема, погроз з боку Китаю та Росії.

26 червня 2020 року члени Палати представників Конгресу США подали на розгляд Палати ініційований обома партіями законопроект, аналогічний проекту закону «Про уточнення до Закону «Про захист європейської енергетичної безпеки» (PEESA – Protecting the europe's Energy Security Act)», який розглядається в Сенаті.