Ірина Венедиктова прийняла таке рішення через резонансність питання / Фото: УНІАН

Генеральний прокурор Ірина Венедіктова змінила старшого групи прокурорів у справі "Роттердам+".

Як повідомила Венедіктова на своїй сторінці Facebook, прокурор тричі закривав і щоразу його рішення були скасовані: один раз ухвалу про скасування виніс Вищий антикорупційний суд, а двічі – відповідні постанови скасував в.о. голови САП Максим Грищук.

"Три рази закрити справу і три рази отримати скасування постанови про закриття – це багато. Питання настільки важливе і резонансне, що місця для процесуальних помилок немає. Сьогодні вранці мною прийнято рішення про заміну старшого групи прокурорів у кримінальному провадженні "Р+", - зазначила вона.

Відео дня

Читайте такожОдин і той же прокурор втретє закрив справу "Роттердам+"

Що було до цього

  • У жовтні 2020 року Вищий антикорупційний суд поновив слідство у справі "Роттердам+", вперше закрите прокурором САП Віталієм Пономаренком.

    21 січня 2021 року прокурор Пономаренко вдруге закрив справу "Роттердам+". Згодом розслідування справи поновили.

    9 квітня прокурор втретє закрив справу "Роттердам+". Однак пізніше його рішення скасував в.о. голови САП Максим Грищук.

    У НАБУ неодноразово закликали Венедіктову змінити прокурора.

Справа "Роттердам+": що відомо

  • 8 серпня 2019 року детективи НАБУ повідомили про підозру шістьом особам, причетним до запровадження так званої формули "Роттердам+", у вчиненні дій, в результаті яких споживачам електроенергії було завдано збитків на суму 18,87 млрд грн.
  • За даними НАБУ, серед підозрюваних – колишній голова Нацкомісії, що здійснює регулювання у сферах енергетики і комунальних послуг (НКРЕКП) Дмитро Вовк та екс-заступник начальника управління енергоринку НКРЕКП Володимир Бутовський.
  • Дії всіх шістьох осіб кваліфіковано за ч. 2 ст. 364 Кримінального кодексу України (зловживання службовим становищем), а представникам приватних компаній інкримінують пособництво.
  • Вовка оголошено у міжнародний розшук.
  • У листопаді 2019 року ВАКС заочно арештував Вовка та Бутовського, який також переховується від слідства.