Експерт впевнений, що підвищувати тарифи на світло доведеться  / фото УНІАН, Максим Поліщук

Уряд більше не буде відкладати підвищення тарифів на електроенергію для населення, бо інакше Україна не зможе підготуватись до наступного опалювального сезону. Про це сказав експерт з енергетики, голова наглядової ради ПрАТ "Запорізький абразивний комбінат" Максим Білявський під час дискусії в Energy Club.

"У підготовці до опалювального сезону, який розпочнеться через п’ять місяців, стоятиме питання фінансової ліквідності ринку електричної енергії. Особисто я вважаю, що вводити диференційовані ціни на електричну енергію для населення доведеться. Доведеться змінювати price cap (граничні ціни на ринку електроенергії – УНІАН), інакше назбирати кошти у всіх суб’єктів господарювання ринку електроенергії не вдасться", - сказав він.

Експерт вважає, що країна запізнилися із скасування адміністративного регулювання цін на електричну енергію. І пропустила найбільш сприятливу для цього ситуація в 2021 році. 

Відео дня

Проте, нинішня ситуація із браком коштів на підготовку до наступної зими не дозволить уряду і далі відкладати підвищення.

"Я вважаю, що у наступні декілька місяців нас очікують зміни, які мали відбутися ще два роки тому. Без цих змін підготуватися вчасно і належним чином до опалювального сезону буде доволі складно", - сказав Білявський.

Ситуація з тарифами на світло в Україні

Як повідомляв УНІАН, 31 березня звершували дію пільгові тарифи на електроенергію для населення, проте уряд до кінця квітня продовжив їх дію.

В квітні уряд відклав підвищення тарифів на електроенергію для населення ще на місяць. Поточні тарифи будуть діяти до 31 травня цього року.

Наразі для індивідуальних побутових споживачів тариф становить 1,44 гривні за кіловат-годину при споживанні до 250 кіловат та 1,68 гривень – якщо понад 250 кіловат-годин на місяць. 

За інформацією голови Національної комісії, що здійснює державне регулювання у сферах енергетики та комунальних послуг, Костянтина Ущаповського, діючий тариф на електроенергію для населення покриває тільки чверть витрат на її виробництво, транспортування і сплату податків.  

За його словами, економічно обґрунтований тариф для домогосподарств складає близько 6 грн за кіловат-годин.

Вас також можуть зацікавити новини: