Роберт Хабек назвав умову для зупинки "Північного потоку-2" / фото REUTERS

Німеччина може зупинити проект "Північного потоку-2" залежно від розвитку ситуації з російською агресією проти України.

Про це заявив віце-канцлер Німеччини, федеральний міністр економіки і захисту клімату Роберт Хабек в ефірі телеканалу ZDF, передає DW.

Він підтримав рішення уряду не втручатися в питання про сертифікацію газопроводу "Північний потік-2" і розглядати його виключно з юридичної точки зору.

Відео дня

"Ми правова держава, і дозволи видаються відповідно до закону", - заявив Хабек.

При цьому він сказав, що можуть бути прийняті політичні рішення про санкції в залежності від ситуації на сході України.

"Політика повинна бути зосереджена на політичних питаннях, і їх необхідно аналізувати з точки зору зовнішньої політики і геополітики. Це означає, що, дивлячись на ситуацію на сході України і нарощування там російських військ, доведеться приймати політичні рішення, які санкції можуть бути застосовані в разі виникнення нового гострого конфлікту", - зазначив Хабек.

За словами віце-канцлера, будівництво газопроводу може відвернути увагу Заходу від України як країни-транзитера газу. Цьому потрібно протидіяти, підтримуючи перехід Києва на відновлювані джерела енергії, вважає Хабек. Він додав, що його міністерство виділить для цих цілей 150 мільйонів євро.

Читайте такожМи можемо стати свідками газової капітуляції Європи через дії Росії - експерт

Своєю чергою депутат фракції "Союз-90/Зелені" і член комітету Бундестагу із зовнішньої політики Омід Нуріпур вважає "Північний потік-2" неправильним рішенням, але вже не бачить ніяких можливостей у політичній сфері для зупинки проекту.

Його партія завжди виступала проти трубопроводу, сказав Нуріпур в інтерв'ю газеті Passauer Neue Presse.

"Основні політичні рішення, на жаль, вже були прийняті в минулі роки. Якщо експлуатація газопроводу зрештою буде сумісна із законом, я не бачу особливих можливостей йому перешкоджати, навіть попри те, що я як і раніше вважаю проект неправильним", - сказав політик.

"Північний потік-2": що відомо

Проектом "Північний потік-2" (Nord Stream 2) передбачено будівництво і робота двох ниток газопроводу загальною потужністю 55 млрд кубометрів газу на рік від узбережжя Росії через Балтійське море до Німеччини. Газопровід проходить в обхід України. 10 вересня в Росії заявили про завершення будівництва. "Північний потік-2" запустять після сертифікації, за прогнозами, на початку 2022 року.

10 вересня в Росії заявили про закінчення будівництва газопроводу "Північний потік-2".

23 вересня 2021 року стало відомо про те, що в Конгресі схвалили санкції проти "Північного потоку-2".

4 жовтня газом почали заповнювати першу нитку газопровід.

15 листопада 2021 року Федеральне мережеве агентство Німеччини (BundesNetzAgentur, BNetzA) задовольнило заявку НАК "Нафтогаз України" на участь у процесі сертифікації компанії Nord Stream 2 AG, яка є оператором газопроводу "Північний потік-2".

Наступного дня BNetzA призупинило процедуру сертифікації. Регулятор дійшов висновку, що сертифікація можлива лише після того, як оператор приведе свою організаційно-правову форму у відповідність до законодавства Німеччини.

27 листопада 2021 року в ЗМІ з'явилася інформація про те, що російський газопровід "Північний потік-2" може запрацювати без сертифікації. У цьому випадку доведеться сплатити штраф у розмірі приблизно 1 мільйон євро.

Вас також можуть зацікавити новини: