Компанія вже почала відбір газу зі сховищ в обсязі 16,4 млн кубометрів на добу / Ілюстрація REUTERS

Запас природного газу в українських підземних сховищах (ПСГ) на сьогодні складають 18,79 млрд кубометрів, що майже на 32% менше торішніх показників.

Про це повідомляється на сайті держкомпанії "Укртрансгаз" з посиланням на дані Державної компанії "Оператор ГТС України".

Читайте такожУ країні дефіцит вугілля та дуже дорогий газ: міністр енергетики про майбутній опалювальний сезон

Відео дня

При цьому компанія вже почала відбір газу зі сховищ в обсязі 16,4 млн кубометрів на добу.

Разом з тим, згідно з даними "Укртрансгазу", закачування в газові сховища припинена, з 4 жовтня. Компанія мала намір відновити заповнення ПСГ при нормалізації погодних умов.

Станом на 11 жовтня українські газові сховища заповнені на 60%.

Підготовка до опалювального сезону:

  • 1 жовтня "Газпром" зупинив транспортування газу через Україну в Угорщину. Це стало наслідком підписання між сторонами нового довгострокового контракту на постачання газу в обхід України та провокує зростання цін на газ в Європі.
  • 4 жовтня 2021 року Україна призупинила закачування природного газу у свої підземні сховища, закачавши 18,875 млрд куб.м газу.
  • У Міненерго до опалювального сезону 2021-2022 року планують накопичити в підземних газосховищах 19-20 млрд кубометрів газу.
  • Раніше в "Нафтогазі" заявляли, що запасів газу в підземних сховищах в обсязі 19 млрд кубометрів, які планують накопичити перед початком зимового періоду, вистачить для стабільного проходження опалювального сезону навіть за умови ймовірних додаткових потреб теплових електростанцій, які зіткнулися з проблемою недостатніх запасів вугілля на складах.
  • Опалювальний сезон в Україні зазвичай починається в другій половині жовтня.
  • До початку жовтня 2020 року запаси газу в підземних сховищах становили 27,9 млрд кубометрів.