Підвищення тарифів призведе до того, що підприємства, які і так завантажені в рази менше, ніж до війни, стануть споживати ще менше енергії / фото УНІАН

Підвищення тарифу на електроенергію одразу на 84%, яке запланувало "Укренерго", не принесе очікуваних результатів і не дасть додаткових коштів, адже підприємства і так працюють на мінімальних потужностях. Тому логічним кроком для "Укренерго" було б не підвищення тарифів, а активізація роботи з кредиторами, щоб реструктуризувати або ж відстрочити виплату боргів. Про це попередив президент ВП "Укрметалургпром" Олександр Каленков. 

"Підприємства і так зараз зазнають збитків і, по суті, працюють просто для того, щоб зберігати робочі місця, платити зарплату і податки. Підвищення тарифів призведе до того, що підприємства, які і так завантажені в рази менше, ніж до війни, стануть споживати ще менше енергії", - заявив Каленков. 

Він також підкреслив, що сума компенсації зеленій енергетиці, представлена в обґрунтуванні "Укренерго", завищена в рази, адже після початку активних бойових дій генерація дуже серйозно впала. 

Відео дня

"Дуже великі суми в обґрунтуванні, представленому "Укренерго", пов'язані з погашенням відсотків за кредитами, які раніше брала компанія. Однак зараз в України форс-мажор, тому потрібно вести переговори з кредиторами і реструктуризувати борг – вони на це підуть, і це залежить тільки від менеджменту Укренерго", - упевнений Каленков. 

Він акцентував: якщо уряд хоче, щоб економіка і промисловість якось протрималися до нашої перемоги, потрібно вести більш грамотну політику і працювати для залучення коштів міжнародних партнерів. 

Як відомо, НЕК "Укренерго" ініціювало підвищення в 2023 році на 84% тарифу на передачу електроенергії – з 345 до до 636,17 грн/МВт-ч. У заяві компанії підкреслюється, що тариф на електрику для населення не зміниться. Однак експерти уточнюють: українці все одно оплатять це підвищення з власної кишені, адже їм доведеться платити більше абсолютно за всі товари і послуги.