Фото УНІАН

Сьогодні, 25 червня 2020 року в Міністерстві енергетики України відбулося засідання робочої групи з впровадження обмежень імпорту нафтопродуктів в Україну і перегляду діючих ставок акцизного податку на паливо російського походження.

У засіданні робочої групи взяв участь директор з управління дивізіоном Нафта Групи Нафтогаз, гендиректор Укртранснафти Микола Гавриленко. 

"Що стосується приватного ринку нафтопродуктів, то часи змінилися, і зараз ми говоримо про те, що вимірювати цінності тими методами, які у нас були у 2000-х роках і навіть через десятиліття, сьогодні не вдасться, і ми вже до цього не повернемось. Наразі ми маємо зовсім іншу ситуацію в Україні та на зовнішньому ринку, зокрема, і з нашим східним сусідом. Тому, якщо хтось вважає, що у нього на сьогодні все добре з імпортними контрактами і він комфортно себе почуває, маючи відповідні дисконти стосовно постачань з моря чи з Росії, то це тимчасова ілюзія комфорту, яка у будь-якому випадку в середньостроковій перспективі приведе до сумних наслідків", - наголосив Гавриленко. 

Відео дня

Він нагадав, що основними донорами бюджету є не приватні компанії-імпортери, а нафто- і газовидобувні, наприклад Нафтогаз. 

"На сьогодні бюджет отримує від видобутку вуглеводнів рентну плату, також ми сплачуємо рентну плату і з транспортування нафти. І при цьому Нафтогаз і Укртранснафта, зокрема, сплачують дивіденди. Як керівник Укртранснафти, можу сказати, ми зацікавлені у збільшенні виробництва нафтопродуктів на Кременчуцькому НПЗ і не лише на ньому. Ми б із задоволенням качали нафту й на всі інші нафтопереробні заводи в Україні, якби вони працювали. Тому, якщо говорити про державну стратегію, то правильніше думати над тим, що потрібно зробити для укріплення української переробки з врахуванням збереження балансу інтересів і приватних компаній", - наголосив він. 

Гавриленко наголошує, що в Нафтогазі організовано дивізіон Нафта, в рамках якого створено компанію Нафтогаз Ойл Трейдинг.

"Ви прекрасно знаєте про методи продажу нафтопродуктів виробництва Шебелинського ГПЗ і на сьогодні нарікань на прозорість і ринковість цих методів, я впевнений, немає. Таку роботу ми плануємо провести і під час переговорів з Кременчуцьким НПЗ для того, щоб в разі стимулювання розвитку внутрішньої переробки, ми могли запропонувати таку ж форму продажу нафтопродуктів Кременчуцького НПЗ на вільному ринку", - наголосив він. 

"Сам завод зацікавлений в цьому, тому що обсяг реалізації нафтопродуктів так званої мережі Приват становить всього 1 млн тонн при потенціалі заводу 6 млн тонн. В перерахунку на світлі нафтопродукти – це додатково 4 млн тонн готової продукції. Її потрібно десь реалізовувати. Це ринкові, зрозумілі методи, але запустити або перезапустити сьогодні внутрішнє виробництво просто так не вдасться з таким сусідом, в якого 250-260 млн тонн переробки на рік і профіцит готової продукції. Плюс врахуйте субсидіювання і те, що вони за 10 років модернізували своє виробництво. Якщо ви вважаєте, що це ситуативні речі, то ви глибоко помиляєтесь, адже люди працюють останні 20 років на цій доктрині (субсидіювання) і ми для них – ринок збуту. Питання – що і яким чином вони робитимуть з цим ринком збуту потім – це вже питання політиків, але завдання профільного міністерства – побачити це і застосувати відповідні заходи", - заявив Гариленко. 

Як повідомляв УНІАН, Міжвідомча комісія з міжнародної торгівлі, головою якої є особисто міністр економіки Ігор Петрашко, відмовилася захищати український паливний ринок від російської експансії, ухваливши рішення про недоцільність порушення розслідування щодо імпорту в Україну дизельного палива та скрапленого газу походженням з Росії, попри те, що половина членів комісії не підписували і навіть не бачили дане рішення.