В Україні відключають світло / фото ua.depositphotos.com

До кінця тижня з'являться чесні та збалансовані графіки планового вимкнення електроенергії.

Про це під час брифінгу заявив директор Центру досліджень енергетики Олександр Харченко.

"Робота йде, думаю, буде завершена не пізніше, ніж до кінця цього тижня, можливо, до початку наступного. І я вірю, що відключення стануть більш збалансованими, не буде таких несправедливих речей, коли одним не щастить, а іншим геть щастить", - розповів Харченко.

Відео дня

За його словами, обсяги вимкнень електроенергії залежатимуть від того, наскільки українцям вдасться зменшити споживання, особливо у пікові години. Повністю відмовитися від вимкнень наразі навряд чи вдасться.

"Треба розуміти, що відключення - вимушена міра. До неї вдаються тоді, коли люди споживають забагато. Не зекономили, і мережа не витримує. На жаль, це залишиться. Часом такі ситуації можуть бути наслідком атак. Коли дрони чи ракети прилітають в конкретні об’єкти, які пошкоджуються чи руйнуються, і відключають певних споживачів, які приєднані до цього об’єкту. Немає чарівної палички. Кілька годин однаково потрібно, щоб перемкнути споживачів на резервні канали, застосувати резервні схеми", - пояснив директор Центру досліджень енергетики.

Відключення світла в Україні через атаки РФ

10 жовтня Росія розпочала інтенсивні атаки на об’єкти української енергетичної інфраструктури із застосованням ракет та дронів-камікадзе.

22 жовтня окупанти здійснили ще одну ракетну атаку на енергетичні об'єкти магістральних мереж західних регіонів України.

За інформацією генерального прокурора Андрія Костіна, з початку повномасштабного вторгнення збройними силами РФ здійснено 85 атак на об’єкти електроенергетики України, з них 51 - у жовтні.

Серйозно пошкоджено близько 40% енергетичної інфраструктури України.

Після ракетних атак в Україні почали застосовувати графіки обмеження електропостачання споживачів та закликали їх економити електрику у пікові години навантаження.

25 жовтня "Укренерго" застосувало графіки відключення світла для підприємств по всій Україні.