Заборона на імпорт палива з РФ спровокує підвищення цін на автогаз в Україні, каже експерт Дмитро Льоушкін / фото ua.depositphotos.com

Заборона Кабінету міністрів на ввезення російського пального в Україну спровокує підвищення цін на автогаз на 15%, до 25 гривень за літр.

Таку думку висловив засновник групи "Прайм" Дмитро Льоушкін в коментарі УНІАН.

"Ціни на автогаз виростуть приблизно на 3-4 гривні за літр через введення постанови, коли всі перейдуть на легальний європейський автогаз, без домішок", - сказав він, уточнивши що автогаз із російським слідом у закупці на третину дешевше.

За його оцінкою, доля російського скрапленого газу в Україні може складати до 50%. При цьому Льоушкін вважає, що ціни на дизельне пальне і бензин найближчим часом не зміняться, бо прийнята урядом постанова не зачіпає джерел їх постачання. 

Адже основне джерело надходження російського дизелю на вітчизняний ринок – це поставки через південні порти із таких країн, як Туреччина, Індія та Єгипет. Для того, щоб "перекрити" російське пальне потрібно обмежити торгівлю з цими країнами, на що український уряд не піде.

Експерт розповів, що для росіян український паливний ринок завжди був "ласим шматком" тому вони за будь-яку ціну шукають можливості поставок сюди пального.

Кабмін заборонив імпорт пального невизначеного походження

Як повідомляв УНІАН, в травні Кабмін заборонив постачання в Україну імпортного пального невизначеного походження, щоб таким чином перекрити можливість потрапляння російських нафтопродуктів в Україну.

Проте експерти вважають, що росіяни все одно знаходять лазівки, щоб просочитися на український ринок.

З 1 липня в Україні можуть повернутися довоєнні податки на пальне, ПДВ збільшиться з 7% до 20%. Експерти попереджають, що це призведе до суттєво здорожчання бензину, дизпалива та автогазу – на 15-20%. Відповідні почнуть зростати ціни і на товари та послуги.

Вас також можуть зацікавити новини: