Перевірки соцвиплат проводитимуть по всій Україні / фото УНІАН

Кабінет міністрів України запустив масштабну програму верифікації соціальних виплат і пенсій населення, згідно з якою деяких громадян позбавлять пенсійних виплат.

Читайте такожВ Україні запущено монетизацію субсидій для населення

Про це з посиланням на заступника міністра фінансів Юрія Джигира повідомляє aif.ua.

Відео дня

Зокрема, позбавляти пенсійних виплат будуть у таких випадках:

- якщо громадянин оформив свої виплати за підробленими документами або документами, що містять помилки;

- якщо пенсіонер залишив територію України (виїхав за кордон);

- якщо пенсіонер проживає на непідконтрольній уряду території країни, або має статус внутрішньо переміщеної особи, але не може підтвердити з допомогою перевірки фактичного місця проживання на «вільній» території.

«Верифікація державних виплат спрямована на те, щоб допомогу з державного бюджету отримували саме ті, кому вона потрібна. Бюджетні кошти повинні витрачатися ефективно і прозоро, а допомога надаватися адресно. Тому проведення верифікації в інтересах не лише людей, яким дійсно потрібна допомога, але й всіх чесних платників податків», – заявив представник уряду.

За словами Джигира, завдяки схожому механізму верифікації в 2017 і 2018 році уряду вдалося зупинити витрату 14 млрд гривень з державного бюджету. Тоді перевірка працювала тільки для переселенців, стосувалася вона не тільки пенсій, але й виплат соціально незабезпеченим громадянам і пільг.

На початку лютого у Верховній Раді України зареєстрували законопроект №9511 «Про верифікацію та моніторинг державних виплат». Документ був прописаний і затверджений в Кабінеті міністрів України.

У законопроекті передбачено три етапи верифікації:

- превентивна - перевірка проводиться перед призначенням соціальної виплати і пенсії;

- поточна - перевірки для тих громадян, які вважають, що отримали законодавче право на соцвиплату;

- ретроспективна перевірка здійснюється для раніше призначених виплат.

Відзначається, що перевіряти будуть пільги, субсидії, стипендії та інші соціальні виплати для населення, які надаються за рахунок місцевих та державного бюджету чи Пенсійного фонду.

Нагадаємо, 18 грудня 2018 року стало відомо, що з січня 2019 року Кабінет міністрів запускає систему верифікації всіх пенсійних виплат, яка раніше діяла лише щодо пенсіонерів з категорії внутрішньо переміщених осіб. Метою перевірок названо часткове зняття надбавок до пенсійних виплат, доплат та підвищень, які не були врегульовані законодавчо. Також в окремих випадках очікується повне зняття пенсійних виплат.