Ілюстрація REUTERS

Законопроект Міністерства соціальної політики про обмеження використання фізосіб-підприємців (ФОП) не передбачає заборони вести підприємницьку діяльність, а спрямований на зниження тіньової зайнятості.

Читайте такожРоботодавців оштрафували майже на 2 мільярди за нелегальних працівників

Про це повідомив експерт Мінсоцполітики Микита Суєтін під час круглого столу в Києві.

Відео дня

«У законопроекті немає заборони для ФОП вести підприємницьку діяльність. – сказав Суєтін. - Є певні роботодавці, які, зловживаючи правом укладати цивільно-правові договори з ФОП, намагаються їх таким чином працевлаштувати і при цьому вимагати від них виконання посадових обов'язків та умов праці, які притаманні саме трудовим відносинам».

За словами експерта, законопроект розроблено відповідно до рекомендацій Міжнародної організації праці, які використовують у розвинених європейських країнах, і зазначені в проекті критерії трудових відносин чітко відповідають цим рекомендаціям.

Суєтін підкреслив, що існуюча ситуація негативно позначається на розвитку економіки країни, оскільки відповідальний бізнес, який правильно оформляє своїх працівників, не може конкурувати з роботодавцями, що вдаються до тіньової зайнятості.

Як повідомляв УНІАН, Мінсоцполітики пропонує жорстко обмежити використання фізичних осіб – приватних підприємців замість повноцінного найму на роботу. В оприлюдненому міністерством законопроекті встановлено сім критеріїв, збіг за трьома з яких дає підставу вважати відносини трудовими.

Прем'єр-міністр Володимир Гройсман пообіцяв провести широке обговорення законопроекту Мінсоцполітики із залученням експертів і профільних асоціацій.