ВР планує запровадити інститут уповноваженого економічного оператора / фото УНІАН

Верховна Рада України ухвалила у першому читанні і за основу проект закону "Про внесення змін до Митного кодексу України (щодо деяких питань глави 5 розділу IV Угоди про асоціацію між Україною, з однієї сторони, та Європейським Союзом, Європейським співтовариством з атомної енергії та їх державами-членами - з другої сторони)", який, зокрема, передбачає запровадження в Україні інституту авторизованого економічного оператора (АЕО) і дозволить наблизити митне законодавство країни до стандартів Європейського Союзу.

Читайте такожРада ратифікувала конвенцію про боротьбу з ухиленням від сплати податків

За дане рішення проголосували 234 народних депутати за необхідного мінімуму в 226 голосів.

Відео дня

У пояснювальній записці до законопроекту зазначається, що його метою є запровадження в Україні інституту авторизованого економічного оператора, аналогічного тому, який функціонує в ЄС. Крім того, значна частина положень законопроекту стосується змін існуючих на сьогодні процедур декларування товарів. Зокрема, законопроектом передбачається запровадження короткої ввізної декларації, яка використовується в ЄС.

Міністр фінансів Оксана Маркарова, представляючи законопроект у парламенті, зазначила, що він уже неодноразово розглядався профільним комітетом, а його концепція обговорюється вже кілька років.

При цьому Маркарова уточнила, що проект закону ще буде опрацьований спільно з профільним комітетом до другого читання.

За словами голови Комітету Верховної Ради з питань податкової та митної політики Ніни Южаніної, законопроект передбачає створення обмеженої кількості авторизованих економічних операторів.

"Ми зараз встановили ту кількість операторів, яку, я сподіваюся, зможе адмініструвати новостворена митна служба", - сказала Южаніна.

Вона додала, що статус АЕО у перші три роки зможуть отримувати тільки підприємства, які є одночасно виробником-імпортером і виробником-експортером.

Водночас, наголосила Южаніна, до них не належатимуть посередники, комісіонери й інші.

Як повідомляв УНІАН, раніше прем'єр-міністр України Володимир Гройсман назвав пріоритетами співпраці з ЄС інфраструктуру, єдиний цифровий простір, митну політику і доступ українських товарів на європейський ринок.