За кожну БМП-1 Міноборони переплачувало 22,7 тисчі доларів / фото youtube.com

Головне слідче управління Генеральної прокуратури України з липня минулого року розслідує розтрату коштів Міністерства оборони службовими особами державної компанії "Спецтехноекспорт" в особливо великих розмірах при закупівлі бойових машин піхоти БМП - 1 за державним оборонним замовленням.

Читайте такожСправа "Спецтехноекспорту": журналісти розповіли, як керівництво підприємства незаконно вивело закордон $2 мільйони (відео)

Про це повідомляє "Українська правда" з посиланням на судові матеріали.

Відео дня

"За версією слідства при закупівлі вказаних бойових машин у кіпрської фірми PetraLink Limited на підставі контракту від 2017 року інтересам армії було завдано шкоди у розмірі понад 50 мільйонів гривень", - йдеться у повідомленні.

Зазначається, що при цьому PetraLink Limited є посередником, яка закупила техніку у чеської фірми Real Trade Praha a.s.

В березні 2019 року слідчі отримали від суду дозвіл на вилучення контрактів та листування між всіма згаданими компаніями.  

Минулого року журнал "Новое Время" на основі власних джерел так описав схему PetraLink Limited: "Тобто за кожну БМП міністерство переплачує $22,7 тисячі. Причому кіпріоти нічого додаткового з технікою не роблять".

Як з’ясували "Наші гроші", кіпрську фірму очолює Володимир Петенко – син колишнього працівника "Спецтехноекспорту" і топ-менеджера "Укроборонсервісу" зі структури "Укроборонпрому" Володимира Петенка.

Державне підприємство "Спецтехноекспорт" є дочірнім для державної компанії "Укрспецекспорт", яку протягом 2015-18 років очолював Павло Букін. Обидві входять в структуру концерну "Укроборонпром".

В лютому 2018 року Павло Букін став директором всього концерну "Укроборонпром".

Широкій публіці Букін став відомий після розслідування "Bihus.info" про те, як люди з оточення Петра Порошенка курують розкрадання в оборонній сфері, і обговорюють розподіл грошей у тому числі для Павла Букіна. Фігуранти розслідування оцінюють роль нинішнього директора "Укроборонпрому" у власних аферах як "Паше я бы ничего не давал".