Український бізнес покращив ділові очікування / фото УНІАН

Індекс ділових очікувань керівників українських підприємств у першому кварталі 2019 року зріс до 119,7% з 117,3% в четвертому кварталі 2018 року.

Про це повідомляється на сайті Національного банку з посиланням на результати опитування, проведеного з 4 лютого по 6 березня серед керівників 703 підприємств в 22 регіонах України.

Відео дня

За результатами опитування, більшість, або 59% респондентів, прогнозують зростання споживчих цін в Україні у наступні 12 місяців не вище 10%, при цьому вплив курсового чинника послаблюється другий квартал поспіль.

42% респондентів очікують, що обмінний курс гривні у наступні 12 місяців не перевищить 29 грн/дол., а середнє значення курсу через 12 місяців очікується на рівні 29,32 грн/дол.

Поліпшення фінансового стану очікують респонденти усіх видів діяльності, крім енерго - і водопостачання, при цьому найбільш високі очікування - у підприємств будівництва і сільського господарства.

73,5% респондентів очікують зростання оплати праці найманих працівників, при цьому приросту штату працівників очікують підприємства будівництва, торгівлі, добувної та переробної промисловості.

Найважливішою перешкодою для залучення нових кредитів більшість представників бізнесу традиційно називають високі ставки за кредитами (67% респондентів).

Довідка УНІАН. Національний банк України проводить опитування щодо ділових очікувань бізнесу щокварталу серед керівників компаній, представлених за основними видами і напрямами діяльності, розмірами та кількістю працівників у всіх регіонах України, крім окупованій території Автономної Республіки Крим і м. Севастополя, а також Донецької та Луганської областей.