Ілюстрація REUTERS

В Україні різко підскочив курс долара – протягом дня на міжбанківському валютному ринку вартість американської валюти зросла на 20 копійок. А вже після обіду в обмінниках Києва долар продавали по 27 грн.

Читайте такожМісія МВФ покинула Україну: підсумки роботи ревізорів

Економічний експерт Андрій Новак пояснив Главреду, що сталося на валютному ринку і чого очікувати далі.

Відео дня

"На курс гривні до долара, а сталася невелика девальвація нашої валюти, вплинула інформація про те, що Міжнародний валютний фонд відклав виділення чергового траншу для України. І це пов'язано з політичними причинами - проведенням дострокових парламентських виборів. А МВФ необхідно мати розуміння, хто буде в наступному уряді нашої країни. Мова йде про повноцінних підписантів з боку України, це прем'єр-міністр і міністр фінансів", - пояснює Новак.

З іншого боку, додає експерт, особливих фінансових і економічних причин для девальвації гривні немає.

"У нас достатньо золотовалютних резервів – 19,3 млрд. доларів. І найближчі три-п'ять місяців, тобто, до отримання чергового траншу, Україна цілком може пережити, враховуючи цю фінансову подушку золотовалютних резервів. Тому, якщо падіння гривні продовжиться і далі, то це вже політична девальвація, а не економічна", - уточнює Новак.

За його словами, те, що ми не встигли вийти з президентської кампанії і відразу ж поринули в парламентську, говорить про жорстке протистояння між новою командою і старими особами у влади.

"І ясна річ, що представники старих команд, які і зараз знаходяться при владі в керівництві уряду і НБУ, хочуть підірвати довіру і високий рейтинг нового президента і його команди. І для цього потрібно дестабілізувати соціально-економічну ситуацію в країні, в тому числі через такий механізм, як девальвація національної валюти. І я не виключаю, що така ситуація є наслідком політичних дій попередньої влади для зниження рейтингу новообраного президента", - вважає економічний експерт.

За його словами, період, за яким можна судити про подальшу тенденції з курсом валют, ще не пройшов.

"Така ситуація відбувається всього кілька днів, і це ще не тенденція. Потрібно дочекатися завершення цього тижня і подивитися, що буде на початку наступного. Якщо падіння буде продовжуватися щодня, значить пішли політичні процеси. І надалі все залежатиме від дій нового президента і його команди. Я вважаю, що на такі речі як курс, вони повинні реагувати", - уточнив Новак.

Під час перекосів на валютному ринку, пояснює співрозмовник, потрібно робити все, щоб не допускати відчутних стрибків.

"Якщо тенденція з девальвацією в найближчі 3-5 днів протримається, то вони повинні сказати керівництву Нацбанку і Кабміну, що курс та його стабілізація - це зараз головне питання, тому необхідно зробити все, щоб його утримати", - резюмує експерт.