Ілюстрація / REUTERS

Банки та небанківські фінансові установи України вважають стан фінансового сектора задовільним, проте стурбовані політичною і соціальною ситуацією в країні, а також станом співробітництва з міжнародними фінансовими організаціями.

Читайте такожМісія МВФ покинула Україну: підсумки роботи ревізорів

Про це свідчать результати опитування керівників 20 банків, 8 страхових та інвестиційних компаній про системні ризики фінансового сектора, проведеного Національним банком України в період з 13 по 27 травня, опубліковані на сайті регулятора.

Відео дня

Зокрема, дві третини опитаних керівників фінансових установ оцінили стан сектора як задовільний, ще 21% - як добрий. Водночас, на думку більшості респондентів, в найближчі півроку стан ринку не зміниться.

64% опитаних вважають, що на сьогодні загальний рівень ризику в системі середній, а 36% оцінили його як високий.

Зазначається, що в третьому опитуванні поспіль респонденти вказали, що найбільш значними джерелами ризику для фінансового сектора є корупція, діяльність правоохоронних органів і судової системи: 57% опитаних зазначили, що це чинники високого ризику, ще 29% вважають їх дуже високими.

"Водночас найбільша частка опитаних (32%) вважала факторами дуже високого ризику політичну і соціальну ситуацію в Україні, а також стан співробітництва з міжнародними фінансовими організаціями. Учасники опитування підтверджували це також у відкритих питаннях, уточнюючи, що співпраця з МВФ критично важлива для забезпечення стабільності сектора", - зазначили в НБУ.

За даними регулятора, до п'ятірки найбільших факторів ризику для фінансового сектора потрапили корупція, діяльність правоохоронних органів і судової системи; політична та соціальна ситуація в Україні; стан співробітництва з міжнародними фінансовими організаціями; стан захисту прав кредиторів та інвесторів; шахрайство та кібернетичні загрози.

"Якщо порівняти з результатами попереднього опитування, проведеного в листопаді 2018 року, на думку респондентів, найбільше ризики зросли чинників політичної та соціальної ситуації в країні та припливу іноземного капіталу (прямих інвестицій) в Україну. Найбільш суттєво, за їх оцінками, зменшився ризик конкуренції на ринку фінансових послуг", - повідомляє НБУ.

Довідка УНІАН. Національний банк України проводить опитування про системні ризики фінансового сектору двічі на рік, результати якого показують, як топ-менеджери банків оцінюють стан фінансового сектора за минулі 6 місяців і чого очікують в наступні півроку.

Наступне опитування про системні ризики фінансового сектору буде опубліковане в листопаді 2019 року.