Олексій Гончарук / REUTERS

Новообраний прем’єр-міністр України Олексій Гончарук вже озвучив свої плани щодо головних питань та зустрічей під час своєї прес-конференції.

Читайте такожЗе-уряд. Персони та обіцянки

Гончарук заявив, що всі державні підприємства хочуть передати у відомство окремого холдингу, над створенням якого наразі думає новий уряд.

"Ми зараз думаємо над створенням державного холдингу, який вивів би всі ці комунальні та державні підприємства з-під міністерств. Щоб в кожного міністра не було цього баласту на балансі. З-під Кабміну це потрібно прибрати, політики взагалі не повинні цим займатися", – зазначив голова уряду, передає ТСН.

Також він планує, що новий Кабінет міністрів працюватиме не менше року. За словами Гончарука, жодної домовленості про якісь дедлайни з президентом Володимиром Зеленським не було. "Рік - це такий достатній період часу для того, щоб зробити висновок, чи ефективні ми, або не ефективні", - повідомив він.

Новопризначений український уряд формує свою позицію на тристоронніх переговорах між Україною, Росією та ЄС щодо укладання нового контракту про транзит російського газу до Європи.

За словами Гончарука, поки про чітку позицію України на перемовинах говорити важко, адже вона ще формується. Однак уряд планує укласти багаторічний контракт щодо транзиту.

"Нам, звісно, необхідно добитися довгострокового контракту про транзит. Для цього потрібно гарно попрацювати", – сказав прем'єр.

Він не забув про МВФ. Гончарук повідомив, що візит місії Міжнародного валютного фонду до України очікується у період від 10 до 24 вересня 2019 року.  "Тому вже за декілька тижнів у Києві буде місія МВФ, з якою ми будемо вести переговори щодо нової, на 3-4 роки, програми співпраці з Україною", – сказав Гончарук.

Також він пояснив, чому Авакова залишили на посаді. "Головний аргумент — в умовах війни, молодого уряду, який не має досвіду, він відповідає за найбільший блок з безпеки. Брали до уваги також те, що Аваков брав участь у забезпеченні чесних виборів. За сукупністю команда прийняла рішення його залишити", - сказав прем'єр.

Олексій Гончарук повідомив, що новий Кабмін планує розділити "Укрзалізницю" на три частини та продати приватним інвесторам. Він впевнений, що УЗ потрібно розділити на три компанії і лише одну з них залишити в державній власності.

"Особисто моя позиція: чим менше держави в економіці, тим краще. Звичайно, залишаться підприємства, які є стратегічними — та ж Укрзалізниця. Там є частина, яка не може бути приватизована — залізничне полотно. Є модель, коли підприємство ділиться на операторів трьох різних частин. Це окрема і дуже складна історія. То, що може бути і є природною монополією, де не може бути конкурентного ринку, можна залишити державі. І то, я б заводив туди приватний капітал", – зазначив Гончарук.

Нагадаємо, 29 серпня, під час першого пленарного засідання Верховна Рада проголосувала за призначення прем’єр-міністром України Олексія Гончарука. Його кандидатуру подав президент України Володимир Зеленський. Підтримали її  290 народних депутатів.