Арсен Аваков / REUTERS

Прем’єр-міністр України Олексій Гончарук заявив, що рішення залишити Арсена Авакова на посаді міністра внутрішніх справ є одним із найскладніших.

Про це Гончарук розповів у розмові журналістам 30 серпня, передає Українська правда.

"Ми дуже чітко окреслили "червоні лінії". Ми поговорили серйозно… У президента була розмова і не одна, я особисто спілкувався з ним про це. Ми з ним поговоримо ще не раз, і уважно подивимося, що відбувається у міністерстві", – сказав він.

Відео дня

Читайте такожГончарук оголосив про намір провести перепис населення цьогоріч: його не було вже 18 років

На думку Гончарука, Аваков зробив багато хорошого для країни у певний період часу, але є і підстави вважати міністра "великим бізнесменом, який, у тому числі, має якісь свої інтереси".

"Але що я хочу, щоб ви чітко розуміли. Я казав за трибуною парламенту про те, що красти не будуть. Це означає, що ніяких виключень бути не може. І якщо будуть конкретні предметні претензії, людина має піти", – заявив очільник нового уряду.

Прем’єр пояснив, що Авакова лишили тільки через війну в країні та прозорі вибори 2019 року.

"Він точно не незамінний. Абсолютно точно є люди, які могли б його замінити. Чому було прийняте рішення його залишити? Тільки з одного міркування: в країні – війна, і в умовах війни людину, яка відповідає за найбільший безпековий блок в уряді, враховуючи, що уряд молодий, враховуючи, що пан Аваков брав участь у забезпеченні чесних виборів. А ви бачили, що Україна як демократична держава відбулася…", – додав він.

За словами Гончарука, наступного тижня з Аваковим у нього буде «складна розмова», зокрема – щодо реформи правоохоронних органів.

Як повідомляв УНІАН, більш як 20 громадських організацій закликали президента та його монобільшість у Верховній Раді не перепризначати міністра внутрішніх справ Авакова на будь-які посади.

Активісти звинувачують міністра внутрішніх справ у провалі реформи органів внутрішніх справ; переатестації в поліції, наслідком якої стала реабілітація старих кадрів міліції та "беркутівців"; нерозкритті десятків замовних вбивств та нападів на громадських діячів, адвокатів, журналістів, політиків, правозахисників; здійсненні корупційних закупівель.

28 серпня активісти з цими вимогами пікетували Офіс президента.

29 серпня Авакова залишили у новому складі уряду, а голова фракції "Слуга народу" Давид Арахамія пояснив, що міністра перепризначили під “персональну відповідальність” президента.