Тимур Турлов вважає, що перш за все треба розвивати фінансову грамотність в суспільстві

"Українці з побоюванням ставляться до цінних паперів, оскільки в країні практично немає сумлінних роздрібних гравців, які пропагують здорове інвестування як в Європі або Америці. Для початку потрібно розвивати фінансову грамотність в суспільстві - пояснити, як влаштовані фінансові інститути, як здійснюється купівля та продаж цінних паперів, виплачуються доходи та подібне", - вважає CEO Freedom Holding Corp (USA), Тимур Турлов.

Найцікавіший інструмент, який зараз є на українському ринку - це облігації внутрішньої державної позики (ОВДП). Інвестор може заробити 15% річних в гривні й при цьому, не платитиме 18% прибуткового податку. Це дозволяє ОВДП досить ефективно конкурувати з банківськими продуктами.

Відео дня

Зазначу, що залучення населення на ринок цінних паперів через купівлю ОВДП - це фундамент для подальшого розвитку економіки. Не можна виводити на IPO українські компанії, поки не побудований нормальний ринок держборгу. Якщо фундамент будинку не побудований міцно, інші поверхи будуть функціонувати погано. "Спочатку потрібно збудувати ринок державного боргу, потім ринок акцій великих компаній, потім працювати з надліквідністю, додатковими розміщеннями, появою інвестиційних фондів", - пояснює експерт.

"Чистка банківської системи похитнула довіру населення до банків. Репутацію потрібно буде заробляти роками. Але банківська система виглядає набагато здоровішою, ніж в минулі роки. Дрібні банки будуть йти з ринку або об'єднаються, оскільки вони фінансово нестійкі. Найбільш привабливими й надійними є банки з державною участю або банки з іноземним капіталом", - вважає Тимур Турлов.

Гривня трохи переоцінена на даний момент. Це пов'язано з тим, що є дуже багато очікувань, пов'язаних зі зміною влади. Потенціал зростання економіки України фантастичний - українці можуть жити у 4 рази багатіше, ніж зараз.

"Єдиний сценарій, при якому гривня буде залишатися стабільною (і при цьому процентні ставки будуть залишатися досить високими) - це швидке зростання економіки, пов'язане зі структурними реформами і припливом іноземного капіталу", - вважає експерт.

Тимур Турлов - CEO Freedom Holding Corp (USA). В Україні холдинг представлений компанією "Фрідом Фінанс Україна" - професійний учасник фондового ринку, торговець цінними паперами та депозитарна установа. Компанія входить в ТОП-5 торговців на фондовому ринку України. На початок 2019 року має 12 філій, штат - понад 100 осіб.

Акції Freedom Holding Corp лістінговані на біржі OTС QX Best Market в США (тікер FRHC).