НБУ назвав причини зміцнення гривні / фото УНІАН

Зростання пропозиції валюти на міжбанківському валютному ринку України зумовлене появою нових фундаментальних факторів, включаючи стійкий приплив коштів від нерезидентів в українські облігації внутрішньої державної позики і рекордний урожай зернових.

Читайте такожКінець епохи дрібняків: українці більше не зможуть розраховуватися дрібними монетами

Як повідомляється на сайті Національного банку України, макрофінансова стабілізація в країні, масштабна лібералізація руху капіталу, створення зручної інфраструктури завдяки підключенню до глобального депозитарію Clearstream, а також поточні тенденції на світовому фінансовому ринку сприяли поглибленню інтеграції України в міжнародні ринки капіталу.

Відео дня

Водночас Нацбанк не вважає інтерес нерезидентів до гривневих ОВДП спекулятивним, оскільки кошти надходять від поважних інституційних інвесторів, яких приваблюють не лише високі відсоткові ставки, а й комфортне інвестиційне середовище.

Другим визначальним фактором в НБУ назвали рекордне зростання врожайності зернових. Так, за попередніми оцінками, врожайність пшениці і ячменю в Україні в цьому році є максимальною з початку 2000-х. Як результат, надходження від експорту рекордного врожаю продовжують підживлювати пропозицію валюти.

Одночасно в НБУ відзначили відсутність значного попиту на валюту з боку підприємств реального сектора економіки, як і значних обсягів зовнішніх платежів держпідприємств за рахунок залучених раніше на міжнародних ринках боргових коштів.

Як повідомляв УНІАН, чиста купівля валюти Національним банком України на міжбанківському валютному ринку у січні-вересні перевищила 3,9 млрд дол. США.

За цей період гривня за офіційним курсом зміцнилася до долара на 12,5%.

У зв'язку зі сприятливою ситуацією на ринку Нацбанк збільшив плановий обсяг щоденної купівлі валюти на поповнення резервів в четвертому кварталі до 30 млн дол.