Фото facebook/vitaliy.kupriy

Антимонопольний комітет України оприлюднив рішення про накладення штрафів на суму 6,5 мільярда гривень на афілійовані компанії «Філіп Морріс», «Джей Ті Ай», «Імперіал Тобакко» та «Брітіш Американ Тобакко», а також на компанію «ТЕДИС Україна».

АМК стверджує, що мала місце змова виробників – не допустити на ринок дистрибуції тютюнових виробів потенційних нових учасників.

Але, як пояснює юрист, доктор державного управління Руслан Овчаренко, Антимонопольний комітет сам винен в монополізації ринку гуртової торгівлі тютюновими виробами.

Відео дня

"В офіційному повідомленні Антимонопольного комітету затверджується, що з'явився «єдиний і спільний дистриб'ютор на ринку первинної реалізації сигарет» у 2013 році. Між тим, у 2010 і 2011 рр. відбувалися об'єднання дистрибуційних компаній з «ТЕДИС» не тільки з відома, але і з офіційної згоди Антимонопольного комітету України", – заявив Руслан Овчаренко.

Більш того, за словами експерта, Антимонопольний комітет не зміг довести, що виробникам було вигідно продавати весь обсяг сигарет одному дистриб'ютору.

"Це суперечить логіці й здоровому глузду. Наявність 10-12 оптових компаній могло б бути вигідно виробникам – оскільки це знизило б ціни на послуги по доставленню сигарет. Ніякої «єдиної угоди» виробників «ТЕДИС» не було і бути не могло", – пояснює юрист Руслан Овчаренко.

Водночас у такому об'єднанні оптових мереж був і свій позитив – у тому числі для малого бізнесу.

"Велика конкуренція на рівні гуртових продажів вдарила б по роздрібних мережах. Саме коштом роздробу – зокрема малого бізнесу – оптові мережі компенсували свої витрати", – упевнений юрист.

За його словами, наявність одного великого оптового гравця дозволяє більш ефективно контролювати рух сигарет на ринку і запобігати їхній контрабанді в країни Євросоюзу.

Експерт прогнозує, що такий величезний штраф призведе до нового інвестиційного скандалу. Іноземні інвестори будуть відстоювати свої права не лише в українських, але і в міжнародних судах, що не буде сприяти поліпшенню інвестиційного клімату в Україні.

"Рішення АМК негативно вплине на 4 підприємства з ТОП-10 найбільших платників податків в Україні. Це - удар не тільки по майбутнім інвестиціям. Такі кейси завжди впливають на інвестиційний рейтинг країни. Але це ще й удар по місцевих громадах, які залежать від податкових надходжень виробників. Наприклад, у Кременчуку і Прилуках виробники сигарет - основні платники податків і роботодавці", – нагадав юрист, доктор держуправління Руслан Овчаренко.