Верховна Рада вже ухвалила закон «Про запобігання корупції».

Тож кидайте вже вашу роботу – стукачити в Україні вже скоро може бути куди вигіднішим. Зливаєш корупціонера – отримуєш 10% від хабаря, про це йдеться у сюжеті програми Гроші. 

Однак експерти запевняють, що це може стати банальним способом шантажу і віджимання бізнесу. Де владі взяти грошей на всі ті покращення, що вона пообіцяла українцям?

Читайте такожГончарук розповів, коли запустять нову митницю

Наприклад, аж 5 мільярдів доларів щороку може приносити митниця, якщо нарешті зламати всі корупційні схеми на кордоні. Це оцінка міжнародних експертів, і це не таємниця для президента Володимира Зеленського. Він особисто наказував знищити митну корупцію.

Втім, чомусь це не відбувається. Закрадається думка, що хтось таки саботує боротьбу з корупцією на митниці. Хто б це міг бути і які втрати вже несе український бюджет - рахуємо у мільярдах.

Минулого тижня парламентарі ухвалили бюджет-2020, поки що у першому читанні. А де взяти грошей на усі потреби країни? Це питання загострюється, зокрема, через проблеми митниці.

Митниця приносить мільярди, але кому? У бюджет наші митники, виявляється, стали платити менше, ніж раніше, і значно менше, ніж заплановано. Діра у бюджеті більшає щодня і захмарні 15 мільярдів, які нарахував експерт, це на жаль не межа.

Лише вдумайтеся - 30 млрд грн! Для порівняння, це у 6 разів більше, ніж у бюджеті знайшли на закупівлю ліків за кордоном. Тож недонадходження колосальні і причина їх стара, як світ: крали, крадуть і, мабуть, будуть красти.

Попри бажання і навіть наказ від президента побороти корупцію на митниці, вона (корупція) чомусь досі залишається, констатують експерти-митники. Контрабандисти нелегально платять митникам, а не у бюджет. 

Вже майже як три місяці очільником української митниці є Максим Нефьодов, екс-заступник міністра економічного розвитку. Він обіцяв корупції на кордоні дати відсіч. Невже щось не складається?

Корупції навіть побільшало: такі висновки можна зробити, спираючись на дані ради бізнес омбудсменів України. В цю незалежну структуру протягом трьох місяців, коли митницею керує Нефьодов, від підприємців надійшло на 42% більше скарг щодо проблемної роботи митниці, ніж у минулому кварталі.