Ілюстрація REUTERS

Вищий антикорупційний суд України обрав як запобіжний захід щодо екс-керівника управління Національного банку України по Києву і області Миколи Каленського цілодобовий домашній арешт.

Читайте такожУ НАБУ заявили, що до справи "ВіЕйБі Банку" можуть бути причетними понад 15 осіб

Як передає кореспондент УНІАН, таке рішення зачитала суддя Віра Михайленко.

Відео дня

«Застосувати щодо підозрюваного Каленського Миколи Миколайовича запобіжний захід у вигляді цілодобового домашнього арешту», - сказала Михайленко, зазначивши, що суд задовольнив клопотання прокурора Національного антикорупційного бюро України частково.

Крім того, суд зобов'язав Каленського з‘являтися за викликом прокурора, утримуватися від спілкування з іншими фігурантами справи, здати документи для виїзду за кордон і носити електронний прилад контролю.

Також Михайленко повідомила, що рішення суду підлягає негайному виконанню і діє до 12 січня 2020 року включно, але може бути оскаржене в апеляційному порядку.

Як повідомляв УНІАН, Національне антикорупційне бюро України вручило підозру в причетності до розкрадання рефінансування «ВіЕйБі Банку» голові правління «Райффайзен Банку Аваль» Олександру Писаруку, який у період банкрутства «ВіЕйБі Банку» обіймав пост першого заступника голови НБУ.

Також НАБУ вручило підозри колишньому директору гендепартаменту банківського нагляду НБУ Аллі Шулзі та колишньому виконувачу обов'язків начальника управління НБУ по Києву і Київській області Миколі Каленському, який з квітня 2018 року входить до складу Ради НБУ за квотою президента.

Крім того, НАБУ вручило підозри ряду службових осіб «ВіЕйБі Банку» і приватних компаній, пов'язаних з колишніми власниками цієї фінустанови.

Щодо екс-керівника банківського нагляду НБУ Алли Шульги суд вчора пізно ввечері оголосив рішення про обрання як запобіжного заходу тримання під вартою протягом 60 діб з альтернативою внесення застави в обсязі 15 млн грн.

Рішення суду про запобіжний захід щодо екс-першого заступника голови НБУ Писарука очікується завтра, 14 листопада.

Фонд гарантування вкладів ввів тимчасову адміністрацію в «ВіЕйБі Банк», що раніше належав власнику одного з найбільших аграрних виробників України Ukrlandfarming Олегу Бахматюку, в листопаді 2014 року. З березня 2015 року фонд проводить ліквідацію фінустанови.

Олег Бахматюк написав відкриту заяву президенту Володимиру Зеленському щодо обшуків і затримань працівників його компанії силовиками. Бахматюк заявляє, що за терором компанії, яка сплачує мільярдні податки і в якій працюють 27 тисяч осіб, стоять амбіції керівника НАБУ Ситника і генпрокурора Рябошапки.