Ілюстрація REUTERS

Верховна Рада України схвалила законопроект про внесення змін до Податкового кодексу України щодо удосконалення структури управління у сфері державної податкової і митної політики з урахуванням створення митної та податкової служб.

Читайте такожНефьодов похвалився прискоренням роботи митниці

Як передає кореспондент УНІАН, за ухвалення відповідного законопроекту (№2419) у першому читанні проголосував 341 народний депутат при необхідному мінімумі у 226 голосів.

Відео дня

Представляючи вищевказаний законопроект у Раді, заступник міністра фінансів Павло Ходаковський зазначив, що даний документ вирішить одне з ключових питань, необхідних для реалізації реформи податкових та митних органів, а саме - впровадження ефективної організаційної структури.

Як зазначив голова парламентського Комітету з питань фінансів, податкової та митної політики Данило Гетманцев, даний законопроект пропонує чітке розмежування функцій між митною та податковою службами, обмін інформацією між ними, а також встановлює особливості оплати праці держслужбовців, які працюють в цих відомствах.

Даний законопроект є взаємопов'язаним з проектом закону №2318, який передбачає введення нового формату діяльності державних митної та податкової служб як єдиної юридичної особи, у зв'язку з чим їх територіальні органи будуть здійснювати діяльність як юридичні особи публічного права, а як окремі підрозділи.

Згідно з пояснювальною запискою до законопроекту, даним документом у Податковому кодексі пропонується уточнити перелік органів влади, які будуть мати статус контролюючого органу, а також встановити чітке розмежування їх функцій і повноважень у сфері адміністрування податків і зборів.

Крім того, цим документом пропонується закріпити статус державних податкових інспекцій як структурних підрозділів територіальних органів (відокремлених підрозділів) Податкової служби, а також передбачається, що порядок інформаційного обміну між податковою та митною службами буде затверджуватися Мінфіном.

Як повідомляв УНІАН, законопроект №2419 про внесення змін до Податкового кодексу України щодо удосконалення структури управління у сфері державної податкової та митної політики був зареєстрований у Раді 11 листопада.

3 грудня Верховна Рада України прийняла в першому читанні законопроект, який передбачає введення нового формату діяльності державних митної та податкової служб як єдиної юридичної особи.

Довідка УНІАН. Кабінет міністрів у грудні 2018 року прийняв рішення реорганізувати Державну фіскальну службу України шляхом поділу її на державні податкову і митну служби.

За підсумками конкурсного відбору глави податкової служби Кабмін 8 травня призначив її керівником Сергія Верланова, який раніше обіймав посаду заступника міністра фінансів України, а 5 липня - першого заступника міністра економічного розвитку і торгівлі Максима Нефьодова керівником Державної митної служби.

У серпні уряд поклав повноваження і виконання функції адміністрування податків з Фіскальної служби на Державну податкову службу, тим самим давши старт роботі нового відомства. У свою чергу, Державна митна служба, якій передали відповідні повноваження Державної фіскальної служби, офіційно запрацювала в Україні з 8 грудня.