Нову монету випустили накладом 5 мільйонів екземплярів / фото bank.gov.ua

Національний банк України сьогодні, 20 грудня, водить в обіг нові банкноти номіналом 50 гривень та монети номіналом 5 гривень.

Читайте такожНацбанк не планує замінювати купюру у 20 гривень монетою

Як повідомляється на сайті НБУ, оновлені банкноти номіналом 50 гривень мають аналогічний розмір, таку колірну гаму і містять основні зображення банкнот відповідного номіналу попередніх зразків, включаючи портрет видатного державного діяча України Михайла Грушевського на лицьовій стороні.

Відео дня

Водночас нова банкнота має вдосконалену систему захисту, включаючи покращену рельєфність елементів друку, досконаліші елементи ультрафіолетового й інфрачервоного захисту.

фото bank.gov.ua

Монета номіналом 5 гривень виготовлена з цинкового сплаву з гальванічним покриттям. На реверсі монети зображено портрет гетьмана Богдана Хмельницького, як і на банкноті аналогічного номіналу.

Як згодом прокоментували в НБУ, спочатку регулятор планує ввести в обіг по 5 мільйонів нових банкнот і монет, але з часом ця кількість буде збільшуватися залежно від потреб економіки.

У НБУ повідомили, що банки вже можуть отримувати оновлені грошові знаки у підрозділах НБУ і видавати своїм клієнтам.

Нова банкнота в 50 гривень має вдосконалену систему захисту / фото bank.gov.ua

Також в НБУ нагадали, що громадянам не потрібно обмінювати старі банкноти на оновлені грошові знаки, і вони поступово будуть замінюватися у зверненні оновленими монетами та банкнотами по мірі зношування.

Довідка УНІАН. На даний час законними засобами платежу в Україні є купюри національної валюти номіналом 1, 2, 5, 10, 20, 50, 100, 200, 500 і 1 тисяча гривень, а також монети номіналом 10, 25, 50 копійок і 1 та 2 гривні.