В Нацбанку зазначили, що найчастіше підробляють 500-гривневі купюри / фото УНІАН

Національний банк України у серпні-вересні зафіксував зростання вилучення з обігу підроблених банкнот номіналом 500 гривень зразка 2006 року, виготовлених струменевим друком з імітацією ультрафіолетового захисту.

Читайте такожЖурналісти розказали, як відрізнити справжні гроші від фальшивих (відео)

Повний текст з коментарями експертів читайте на сайті УНІАН.

Відео дня

Як повідомили УНІАН у прес-службі регулятора, підробку досить складно визначити при розсіяному візуальному і тактильному контролі без використання спеціальних детекторів з ультрафіолетовим та інфрачервоним світлом.

За результатами аналізу вилучених підробок в НБУ назвали кілька відмінностей від справжніх банкнот: вища щільність на дотик, блідіше зображення, неякісна голограма на лицьовій стороні, також, як і латентне зображення номіналу у лівому нижньому куті, а також нечіткі водяні знаки та зображення на захисній стрічці.

Також в НБУ повідомили, що при перевірці банкноти в ультрафіолетовому світлі видно імітацію флуоресцентного захисту, але кольори яскравіші, зображення зрушене, а світляні нитки зеленого, а не зелено-червоного кольору, як в оригіналу.

При цьому в НБУ повідомили, що показники кількості й суми підробок за перше півріччя 2019 року у порівнянні з аналогічним періодом минулого року знизилися відповідно на 26 і 20%.