Ілюстрація / REUTERS

Експерти в цілому підтримують ідею введення накопичувального рівня пенсійного забезпечення, оскільки це є світовим досвідом, і до того ж успішним, однак у них також є велика кількість питань і зауважень до запропонованого законопроекту.

Ними вони поділилися в коментарях "Апострофу".

Зокрема, викликає занепокоєння, що у випадку зі внесками в накопичувальну систему, мова йде про додаткові платежі.

Відео дня

Читайте такожЕкономіст назвав умову, за якої пенсіонери в Україні зможуть жити заможно

"Це ляже додатковим тягарем на працівника і роботодавця", – зазначив у розмові з виданням економічний експерт, засновник та президент інвестиційної групи «Універ» Тарас Козак.

З ним згодна консультант Київського центру підтримки і розвитку бізнесу Олександра Томашевська, яка впевнена, що без додаткового податку буде не обійтися.

Очевидно, що така ситуація не потішить бізнес, адже не секрет, що далеко не всі роботодавці платять ЄСВ за своїх працівників, а багато хто з тих, хто це робить, платить його з "мінімалки", оскільки доплачує співробітникам "в конверті", а з цих грошей внески, зі зрозумілих причин не здійснюються. Таким чином, введення нових зборів стане лише додатковим демотиватором для бізнесу в плані "детінізації" зарплат.

"Щоб не було демотивації, на мою думку, потрібно продовжувати знижувати ЄСВ, - каже Тарас Козак. - Якщо роботодавець платить працівнику на його особистий рахунок, на такий же обсяг роботодавець повинен менше платити ЄСВ (до солідарної системи, - "Апостроф")".

Крім того, додає він, роботодавці просто не захочуть наймати тих, хто має намір платити в накопичувальну систему більше 1%, адже їм тоді доведеться збільшувати і свої витрати.

Експерт вважає також за доцільне скасувати військовий збір, який становить 1,5%, оскільки реально він не йде на армію, тобто не виконує свою функцію.

"Це приховане підвищення ставки ПДФО, а тому було б розумніше військовий збір скасувати, але зобов'язати фізичну особу платити 1% до фонду накопичувальної пенсії. І тоді загальна ставка податку для працівника становитиме 19% (18% ПДФО + 1%), тобто буде навіть трохи менше, ніж зараз разом з військовим збором (19,5%)", - пояснив Тарас Козак.

У свою чергу, колишній заступник голови Пенсійного фонду України Віктор Колбун вважає, що сам по собі розмір ЄСВ не є основною причиною, через яку бізнес не поспішає легалізувати зарплати працівників. Він зазначив, що з 2016 року ставку цього платежу було зменшено майже в два рази.

"Приймати рішення про зниження ЄСВ, вірячи, що бізнес побіжить легалізувати свою діяльність, - це навіть була не наївністю, а популізмом, - заявив фахівець. - Тому що спершу потрібно забезпечити чесну роботу судів, силових структур - ми розуміємо, що бізнес не вірить, що в суді можна захистити свої права. Адже в цьому - ключова причина, чому бізнес ховається, а не тому, що високі податки".

Як повідомляв УНІАН, 27 грудня у Верховній Раді зареєстрували проект закону №2683 про загальнообов'язкове накопичувальне пенсійне забезпечення. Документ подали чотири народних депутати від партії «Слуга народу».