Прем'єр-міністр Олексій Гончарук / REUTERS

Озвучена минулого року урядом України ідея забезпечити зростання української економіки щонайменше на 40% за п'ять років провалилася, вважає голова правління Інституту економічних досліджень і політичних консультацій Ігор Бураковський.

Читайте такожГончарук: зростання ВВП на 40% за 5 років - абсолютно реальний результат

"Потрібно бути дуже обережними, і це побажання до всіх політиків, зі своїми пафосними заявами. Ми бачимо, що ідея підняти за п'ять років на 40 відсотків валовий внутрішній продукт вже провалилася, про неї вже мало говорять. Мені здається, це провладний популізм", - сказав Бураковський в ході круглого столу.

Відео дня

Він також зазначив, що владі необхідно краще опрацьовувати рішення в середньостроковій і довгостроковій перспективах і приділяти більше уваги ситуації в українській економіці, особливо в реальному секторі.

За словами Бураковського, з початку військових дій на сході Україні у 2014 році українська промисловість в основному демонструє падіння, що є поганим сигналом.

"Починаючи з 2014 року ми ніяк не можемо вийти на рівень 2010 року, коли у нас все було нормально... Чим буде займатися держава після земельної реформи, якою буде аграрна політика держави після того, як значна частина сільськогосподарських земель стане приватною?... Яка буде антимонопольна та екологічна політика?... Що ми будемо робити після завершення процесу децентралізації?" - сказав експерт, додавши, що ці питання залишаються без відповідей.

Як повідомляв УНІАН, промислове виробництво в Україні у 2019 році впало на 1,8% після зростання на 1,1% у 2018 році.

За даними аналітичного звіту "Райффайзен Банку Аваль", падіння промислового виробництва в Україні навіть за істотного зниження процентних ставок і державної підтримки бізнесу стримує пожвавлення корпоративного кредитування, інвестицій та зростання економіки.

За оцінками Нацбанку, зростання економіки України за 2019 рік загалом буде близьким до прогнозного показника регулятора на рівні 3,5%.

У вересні минулого року прем'єр-міністр Олексій Гончарук заявив, що завданням нового уряду є зростання української економіки щонайменше на 40% за п'ять років. За його словами, для забезпечення завдання Кабміну щодо збільшення економічного зростання в найближчі п'ять років ВВП України у 2020 році має зрости на 5%, а у 2021-2024 роках - збільшуватися щонайменше на 7% на рік.

Країна для досягнення мети зростання валового внутрішнього продукту в найближчі п'ять років має залучити 50 мільярдів доларів інвестицій.