Ілюстрація REUTERS

Економіка України має шанс пережити викликану коронавірусом кризу нарівні з іншими країнами, на відміну від попередніх криз, коли ситуація в нашій країні була значно гіршою, ніж у країн-сусідів.

Читайте такожУ Нацбанку впевнені, що нова програма з МВФ дозволить Україні пережити кризу без стресів

Про це заявив заступник голови НБУ Дмитро Сологуб під час онлайн-брифінгу в НБУ.

Відео дня

За його словами, економічна активність сповільнюється у всіх країнах, також як і в нашій країні, але на відміну від попередніх криз ситуація в Україні значно краща.

«В України є шанс, навіть якщо ми будемо бачити кризову ситуацію, вона не буде набагато гіршою, ніж в інших країнах. Це велика різниця з 2009 роком, коли ВВП України знизився майже на 15%, в той час як країни сусіди, наприклад Польща, мали позитивні темпи зростання, а інші країни – негативні близько 2-3%», - сказав Сологуб.

Він зазначив, що на поточний момент інфляція в Україні залишається нижче 3%, а зі стрибками деяких цін розбирається Антимонопольний комітет.

Конкретних цифр щодо очікуваних темпів зростання економіки України у поточному році, рівня інфляції та обсягу міжнародних резервів він не назвав, зазначивши, що зараз НБУ спільно з урядом працює над уточненням прогнозів.

При цьому Сологуб підкреслив, що зазначені показники безпосередньо залежать від наявності нової програми з Міжнародним валютним фондом.

Як повідомляв УНІАН, зростання реального ВВП України у 2019 році сповільнилося до 3,2% з 3,4% у 2018 році, або максимального показника за останні 7 років.

Міжнародний валютний фонд і Світовий банк прогнозують падіння світової економіки через пандемію коронавірусу і викликану цим світову кризу.