Президент розповів про кілька ключових речей, запропонованих бюджетними змінами / фото УНІАН

Президент України Володимир Зеленський заявив, що у запропонованих урядом змінах до держбюджету передбачено максимальне скорочення зарплат чиновників та суддів, а також членів наглядових рад та керівництва державних підприємств, водночас збільшення виплат лікарям, які протидіють коронавірусу.

Про це йдеться у зверненні глави держави щодо евакуації українців та позачергового засідання ВР розміщеному на сторінці президента у Facebook.

"Окрему увагу хочу приділити змінам до державного бюджету України. Раніше, у публічний простір потрапив перший драфт змін, запропонований Міністерством фінансів, і був абсолютно справедливо розкритикований суспільством. Наразі завдяки спільній роботі уряду, Офісу президента та парламенту він був суттєво перероблений", - наголосив Зеленський.

Відео дня

Президент розповів про кілька ключових речей, запропонованих бюджетними змінами.

"Будуть максимально скорочені зарплати чиновників та суддів, а також членів наглядових рад та керівництва державних підприємств. Жодної гривні не буде зрізано з видатків на армію та оборону України", - запевнив Зеленський.

Читайте такожОновлений макропрогноз на 2020 рік передбачає курс у 29,5 гривень за долар

За його словами, також буде збільшено виплати лікарям, які протидіють коронавірусу.

"Сьогодні українські медики мужньо ведуть війну за життя і здоров’я українців. А отже їхні виплати мають бути на рівні бійців на передовій", - підкреслив глава держави.

Крім того, зауважив він, важливо, що в бюджеті залишаються видатки розвитку: "Вони є необхідним драйвером для нашої економіки, яку не можна знекровлювати".

"Максимально наскільки це можливо уряд зберіг видатки на освіту, спорт та культуру. Так, далеко не все вдалось зберегти. Але це тимчасова економія, тільки на час карантину. Після його закінчення видатки кожної галузі будуть повернуті", - наголосив Зеленський.

Окремо, за словами президента, пропонується створити зрозумілий і прозорий стабілізаційний фонд. Кошти з нього будуть спрямовані, зокрема на підтримку лікарів, вчителів, пенсіонерів, людей, які через карантин, на жаль, втратили роботу, та допомогу українському бізнесу.

Нагадаємо, раніше прем'єр-міністр Денис Шмигаль повідомив, що Кабінет міністрів пропонує на 30% зменшити розмір оплати праці і винагороди керівникам та членам наглядових рад державних підприємств.

Також, витрати Стабілізаційного фонду пропонується спрямувати на додаткові виплати медичним та іншим працівникам, які безпосередньо задіяні в боротьбі з коронавірусною хворобою; на грошову допомогу пенсіонерам; виплати українцям, які через розповсюдження хвороби і протиепідемічні заходи втратили роботу; надання фінансової допомоги вітчизняному бізнесу.