Ілюстрація REUTERS

Світовий банк різко знизив свої прогнози для країн, що розвиваються, в Європі та Центральній Азії цього року через епідемію коронавірусу, але повідомив, що ці економіки можуть повернутися до упевненого зростання у 2021 році.

Читайте такожЗбитки світової економіки від коронавірусу перевищать $5 трильйонів – Bloomberg

В оновленому прогнозі, опублікованому в середу, Світовий банк повідомив, що великий діапазон в оцінках зумовлений значною невизначеністю щодо зусиль країн щодо стримування поширення коронавірусу і пом'якшення економічного збитку від нього, пише Рейтер.

Відео дня

За його базовим сценарієм, ВВП країн і ринків, що розвиваються, у регіоні може скоротитися на 2,8% у 2020 році, в той час як за негативним сценарієм відбудеться глибша рецесія, за якої економічне зростання скоротиться на 4,4%.

"Пандемія, безсумнівно, підірве короткостроковий прогноз через тиск на внутрішній попит, надаючи подальший знижувальний тиск на ціни на сировину, порушуючи тісно пов'язані між собою глобальні й регіональні ланцюжки поставок, скорочуючи кількість поїздок і туристів, а також знижуючи попит на експорт з регіону", - сказано в повідомленні.

Доповідь охоплює широкий регіон, що включає Україну, Болгарію, Угорщину, Литву та Польщу, а також Сербію, Білорусь, Грузію і Казахстан.

У ньому сказано, що базовий сценарій стає менш імовірним, а негативний виглядає більш правдоподібним.

Пандемія настала в і без того нестабільний для регіону час, повідомив банк, зазначивши, що зростання в країнах з ринковою економікою, яка формується, і  економіках, що розвиваються, Європи та Центральної Азії вже сповільнилося до 2,2% у 2019 році в порівнянні з 4,3% у 2018 році.

Економічна активність може значно відновитися у 2021 році, коли ВВП, ймовірно, зросте в діапазоні від 5,6% до 6,1%, проте багато що залежатиме від того, коли будуть зняті заходи щодо стримування вірусу, від темпів зростання цін на сировину і від швидкості відновлення в єврозоні, повідомив банк.

Банк повідомив, що прогнози регіонального зростання також припускають відновлення економіки в Туреччині, більш впевнене зростання в Росії, організований вихід Великобританії з Євросоюзу і відсутність сплеску напруженості в торгівлі між Китаєм і Сполученими Штатами.

Чиновникам необхідно діяти рішуче, щоб врятувати життя людей і звести до мінімуму економічні втрати від пандемії, однак багато країн регіону вже мають заборгованість, що зростає, і погано підготовлені до подолання кризи, резюмував банк.