Ілюстрація REUTERS

Згідно з базовим сценарієм, економіка Європи за рік впаде на чотири відсотки, а економіка України - на п'ять.

Читайте такожЕкономіка Франції показала найгірший результат з 1945 року ВВП впав на 6%

Таку думку висловив голова правління найбільшого в Україні банку з іноземним капіталом «Райффайзен Банку Аваль» Олександр Писарук в інтерв'ю агентству УНІАН.

Відео дня

За його словами, сценарій для економіки буде визначатися тривалістю обмежувальних заходів, введених в світі, щоб уникнути розповсюдження вірусу.

«За базовим сценарієм, обмежувальні заходи будуть ослаблені до початку літа, економіка Європи за рік впаде на чотири відсотки, а економіка України - на п'ять. І це буде природно у порівнянні з іншими країнами», - сказав Писарук.

Водночас він зазначив, що за консервативним сценарієм ситуація буде набагато гіршою - різниця між багатими й бідними країнами стане більшою.

«Україна не може собі дозволити сидіти на карантині дуже довго. Якщо він затягнеться до осені, економіка може впасти на десять - п'ятнадцять відсотків. І буде повторення 2014 року. Рішення влади ввести карантин було правильним, але країна не може зупинитися на п'ять місяців», - додав банкір.

Водночас він висловив упевненість, що після прийдешньої кризи економіка відновиться швидше, ніж це було в попередній світовій кризі у 2009 році.

Як повідомляв УНІАН, зростання реального ВВП України у 2019 році сповільнилося до 3,2% з 3,4% у 2018 році, або максимального показника за останні 7 років.

Міжнародний валютний фонд і Світовий банк прогнозують падіння світової економіки через пандемію коронавірусу і викликану цим світову кризу.

Повний текст інтерв'ю читайте на сайті УНІАН.