Бізнес запропонував ідеї щодо оптимізації своєї роботи під час карантину / фото УНІАН

Бізнес просить уточнити перелік дозволеної під час карантину в Україні діяльності, зокрема, дозволити працівникам старше 60 років, на яких поширюється норма про самоізоляцію, продовжувати роботу в продуктових магазинах і мережах ритейлу, які реалізують засоби гігієни.

Читайте такожЯкі підприємства можуть працювати під час карантину: Кабмін розширив перелік

Про це йдеться в повідомленні Європейської Бізнес Асоціації, в якому містяться пропозиції для оптимізації роботи під час карантину.

Відео дня

Також бізнес просить внести зміни до постанови уряду №211, дозволивши торгівлю електротоварами, які призначені для прибирання і дезінфекції приміщень і для особистої гігієни, а також надати можливість реалізовувати госптовари (серветки, зубну пасту, антибактеріальне мило та інше).

Крім того, асоціація закликає виключити з постанови норму про те, що супермаркети, банки та АЗС повинні забезпечувати відвідувачів засобами індивідуального захисту.

Ще одна пропозиція бізнесу стосується того, що необхідно дозволити роботодавцям прирівнювати режим самоізоляції (оформлений рішенням лікаря) до випадків тимчасової непрацездатності за станом здоров'я, з видачею лікарняного листка та виплатою компенсації з Фонду соцстрахування.

"Також без уваги залишилась така важлива категорія громадян, як вагітні жінки. Вони, на думку бізнесу, також потребують максимальної самоізоляції або лікарняних (наприклад, оформляти самоізоляцію як лікарняного). Тому, важливо передбачити, яким чином ця категорія може уникнути ризиків", - зазначає ЄБА.

Також бізнес просить скасувати узгодження з Нацполіцією маршрутів руху транспортних засобів, що здійснюють перевезення персоналу компаній.

"Ця процедура повинна мати декларативний характер, адже бізнесу вже дозволено працювати. Тому Нацполіцію варто інформувати про маршрут, без необхідності узгодження", - йдеться в повідомленні ЄБА.

Як повідомляв УНІАН, 3 квітня уряд України посилила карантинні заходи. Зокрема, до 24 квітня заборонено: з 6 квітня перебування в громадських місцях без респіратора або захисної маски; переміщення групою осіб понад дві особи, крім випадків службової необхідності та супроводу осіб, які не досягли 14 років; перебування в громадських місцях осіб, які не досягли 14 років, без супроводу дорослих.

Також заборонено відвідування парків, скверів, зон відпочинку, лісопаркових і прибережних зон, крім вигулу домашніх тварин однією особою та в разі службової необхідності; спортивних і дитячих майданчиків; проведення всіх масових заходів; перебування на вулицях без документів, що засвідчують особу; самовільно залишати місця обсервації.

Довідка УНІАН. Європейська Бізнес Асоціація - неприбуткова організація міжнародного бізнесу в Україні, заснована в 1999 році. Об'єднує понад 900 європейських, українських та міжнародних компаній.