Ілюстрація REUTERS

Розмір виплат для осіб, які отримують мінімальну допомогу по безробіттю без урахування заробітної плати та страхового стажу, на період карантину підвищено з 650 гривень до 1 тисячі гривень.

Читайте такожЕфект від нинішньої коронакризи відчуватиметься у світі до 2025 року – МВФ

Про це повідомив Державний центр зайнятості.

Відео дня

Таке збільшення передбачено постановою правління Фонду загальнообов'язкового державного соціального страхування України на випадок безробіття, яке набуло чинності 18 квітня 2020 року.

Зазначається, що постанова застосовується з початку оголошення епідемії, тобто з 12 березня, і буде діяти протягом 30 календарних днів після закінчення карантину.

Так, мінімальний розмір допомоги по безробіттю підвищено до 1 тисячі гривень для тих, хто протягом 12 місяців, що передували реєстрації в службі зайнятості, мав страховий стаж менш як 6 місяців або звільнені з останнього місця роботи за негативним фактором (наприклад, прогул); молоді, яка закінчила або припинила навчання в середньому та вищому навчальному закладі або звільнилася зі строкової військової служби і яка потребує сприяння у працевлаштуванні на перше робоче місце. Також підвищений розмір допомоги передбачений для внутрішньо переміщених осіб, які документально не можуть підтвердити періоди своєї зайнятості.

Повідомляється, що всім безробітним, які стали на облік в період карантину та одержують допомогу у мінімальному розмірі 650 гривень, допомога буде перерахована з першого дня реєстрації в службі зайнятості.

Також у Державному центрі зайнятості нагадали, що в період карантину реєстрація безробітних здійснюється з першого дня подання відповідної заяви у центри зайнятості. Виплата допомоги по безробіттю теж призначається з першого дня реєстрації.

Водночас в службі зайнятості зазначають, що її пріоритетним завданням залишається працевлаштування безробітних та забезпечення кваліфікованими кадрами роботодавців, які шукають персонал.

"У період дії карантину продовжують працювати підприємства, які забезпечують життєдіяльність країни, зокрема, продуктові та господарські магазини, комунальні служби, лікарні, аптеки, транспортні підприємства, виробники стратегічної продукції, пошта, фінансові та інші установи. Кожен, хто хоче і готовий працювати, отримає всебічну підтримку служби зайнятості", - йдеться в повідомленні.

Як повідомляв УНІАН, Кабінет міністрів України збільшив бюджет Фонду загальнообов'язкового державного соціального страхування України на 500 мільйонів гривень для допомоги громадянам, які залишилися без роботи під час карантину.