Фото УНИАН

Незалежна асоціація банків України (НАБУ) від імені банківського співтовариства подала позов в Окружний адміністративний суд Києва з вимогою скасувати рішення Кабінету міністрів, яке дискримінує комерційні банки і громадян України, позбавляючи їх законного права самостійно вибирати банк для виплати заробітної плати.

Як ідеться в заяві асоціації, переданій агентству УНІАН, йдеться про урядову постанову №37 від 20 січня 2016 року, якою уряд фактично позбавляє всіх гравців ринку рівних умов для здорової конкуренції.

«За останні два роки Кабінет міністрів і Національний банк прийняли чимало дуже важливих і вдалих рішень, які сприяють відродженню фінансового сектору України в рамках узгодженого з Міжнародним валютним фондом плану змін і підписаної президентом програми реформ «Україна-2020». Але постанова №37 до них, на жаль, не відноситься», - заявив голова ради НАБУ Роман Шпек.

Відео дня

Він повідомив, що впродовж двох місяців асоціація неодноразово зверталася до уряду з проханням скасувати або переглянути свої вимоги, які штучно монополізують ринок фінансових послуг на користь держбанків, що призведе до нових банкрутств і масових звільнень банківських службовців, проте далі публічних обіцянок справа не пішла.

За оцінками НАБУ, реалізація урядового рішення скоротить перелік уповноважених банків, які можуть здійснювати виплату заробітної плати працівникам бюджетних установ і соціальної допомоги, з 48 до 1-2 фінустанов, у зв'язку з чим інші будуть змушені обмежити свою діяльність, включаючи скорочення до 40% бізнесу і персоналу, що може спровокувати банкрутства цих банків.

Також повідомляється, що юридичний супровід НАБУ здійснює міжнародна юридична компанія «Baker & McKenzie».

Як повідомляв УНІАН, Кабінет міністрів України в січні зробив жорсткішими критерії відбору банків, які здійснюють бюджетні виплати, і оновив перелік таких банків. Серед нових критеріїв відбору - розмір активів уповноваженого банку має бути від 1% активів всієї банківської системи. Крім того, банк повинен мати ОВДП у своєму портфелі на рівні 20% регулятивного капіталу. Ці критерії поширюватимуться на всі соціальні виплати.

Читайте такожНБУ не підтримує встановлені урядом критерії відбору банків для виплат бюджетникам

Раніше, наприкінці 2013 року, уряд протокольними рішеннями зобов'язав ряд силових структур, включаючи структури Міноборони, перевести підконтрольні організації на розрахунково-касове обслуговування в державні банки. Найбільші українські банки недержавної форми власності назвали процес переведення зарплатних проектів держпідприємств на обслуговування в держбанки елементами нездорової конкуренції.