НБУ назвав суму готівки на руках у українців / ілюстрація: УНІАН

Поточний обсяг готівки поза банківською системою становить близько 300 млрд грн, що збільшує навантаження на Національний банк і стимулює тіньову економіку. Про це повідомив виконуючий обов'язки глави Нацбанку Яків Смолій в ході наради Комітету Верховної Ради з питань фінансової політики та банківської діяльності.

Читайте такожНацбанк зміцнив офіційну гривню до 26,20 за долар«Поза банківською системою на сьогодні знаходиться готівка на суму близько 300 млрд грн», - сказав він.

При цьому Смолій підкреслив, що такий великий обсяг готівки підвищує навантаження на Нацбанк, пов'язану із забезпеченням випуску та обігу грошей.

Відео дня

«Частина цієї готівки забезпечує тіньову економіку», - сказав Смолій, зазначивши, що для вирішення цієї проблеми необхідно прискорити прийняття законопроектів в рамках проекту зниження частки готівки в обігу Cashless.

Зокрема, він назвав законопроекти №5361-д про регулювання переказу коштів, №4117 про лібералізації готівкових розрахунків та №4658 про спрощення застосування реєстраторів розрахункових операцій.

Як повідомляв УНІАН, у рамках концепції cashless-економіки Національний банк планує зменшити обсяг готівки в обігу з 13,4% ВВП в 2016 році до 9,5% ВВП в 2020 році.